infakt__frame.jpg>>>1629. – Rođen je holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena posmatranog sa Zemlje i objasnio promene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna.

>>>1685. – Umro je engleski pisac Tomas Otvej, čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija.

>>>1759. – Umro je nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana Baha najistaknutiji predstavnik baroka u muzici.

>>>1849. – Na inicijativu vođe Mađarske revolucije Lajoša Košuta, mađarska Narodna skupština je u Debrecinu proglasila nezavisnost Mađarske od Austrije, svrgavanje Habsburške dinastije i izjasnila se za republiku.

>>>1862. – Rođen je ruski državnik Petar Arkadijevič Stolipin, premijer Rusije od 1906. do septembra 1911, kad je ubijen u atentatu u Kijevu.

>>>1865. – Predsednik SAD Ejbraham Linkoln smrtno je ranjen u atentatu, nekoliko dana posle okončanja četvorogodišnjeg Američkog građanskog rata i poraza južnih država Konfederacije.

>>>1883. – Rođen je srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne. Posle diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Beogradu bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu i uredjivao je više časopisa, uključujući “Misao”.

>>>1904. – Rođen je engleski glumac Džon Artur Gilgud, briljantan tumač likova u komadima Vilijama Šekspira, Oskara Vajlda i Noela Kauarda.

>>>1914. – Umro je američki filozof i logičar Čarls Sanders Pirs, osnivač pragmatizma, pravca kojeg je kasnije razvio Vilijam Džejms.

>>>1917. – Umro je poljski lekar i filolog Lazar Ludvig Zamenhof, tvorac međunarodnog jezika esperanto. Prvi udžbenik tog jezika objavio je 1887. pod pseudonimom dr Esperanto [onaj koji se nada]. Esperanto nije postao međunarodni jezik u širokoj upotrebi kako se nadao njegov tvorac, ali je najvažniji i najrašireniji od svih veštačkih jezika.

>>>1929. – Rođen je alžirski državnik Šadli Bendžedid, predsednik Alžira od 1979. do 1992.

>>>1930. – Samoubistvo je izvršio ruski pisac Vladimir Vladimirovič Majakovski, utemeljivač ruskog futurizma, slomljen ličnim nedaćama i raskorakom njegovog sanjarskog temperamenta i surovih okolnosti u S S S R, u kojem je lenjinističku diktaturu smenila još gora staljinistička strahovlada.

>>>1931. – U Španiji je srušena vojno-monarhistička diktatura generala Prima de Rivere, a kralj Alfonso XIII pobegao je iz zemlje i proglašena je republika s predsednikom privremene vlade Alkalom Samorom.

>>>1945. – Američko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu tokom bombardovanja Tokija pogodilo i palatu japanskog cara.

>>>1969. – Umro je srpski književni istoričar Petar Kolendić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj naučnih studija, rasprava i članaka iz starije, naročito dubrovačke i dalmatinske književnosti.

>>>1986. – Umrla je francuska književnica Simon de Bovoar, egzistencijalista, autor romana, pozorišnih komada i filozofskih eseja.

>>>1988. – Posle šestogodišnjih pregovora, u Ženevi su šefovi diplomatija Avganistana i Pakistana potpisali sporazum o Avganistanu.

>>>1994. – Dva američka vojna aviona “F-15” greškom su iznad severnog Iraka oborila dva američka vojna helikoptera, usmrtivši svih 26 ljudi u njima.

>>>1999. – NATO avioni su na putu Đakovica-Prizren usred dana i pri potpuno vedrom vremenu bombardovali dve kolone šiptarskih izbeglica koje su se vraćale kućama, usmrtivši najmanje 75 ljudi. Pritisnut neoborivim dokazima, NATO je još jedan u nizu masakara nad civilima opisao kao “grešku”.

>>>1999. – NATO avioni su bombama teško oštetili most preko Lima u Donjoj Bistrici između Priboja i Prijepolja, a u ponovljenom napadu sutradan most je srušen, čime je prekinut saobraćaj na pruzi Beograd-Bar.

>>>1999. – Jugoslovenska štampa je prenela da je visoki oficir Sfora, koji je zatražio da ostane anoniman, potvrdio izjave očevidaca da su na teritoriju Republike Srpske i muslimansko-hrvatske Federacije BiH pala četiri NATO aviona koje je iznad Srbije pogodila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije i da su pronađena tela trojice poginulih pilota. On je potvrdio i obaranje dva helikoptera, čiji su pad preživela dvojica od 37 američkih komandosa u njima.

>>>1999. – Pakistan je uspešno isprobao balističku raketu dometa 2.000 kilometara, sposobnu da nosi nuklearne projektile.

>>>2000. – Ruska Državna duma ratifikovala je, posle godina odlaganja, sporazum START-2 o smanjenju nuklearnog naoružanja.

>>>2002. – Predsednik Venecuele Ugo Čaves trijumfalno se vratio u predseničku palatu, dva dana pošto je pokušan državni udar protiv njega tokom kojeg je privremeno zbačen s vlasti.

>>>2003. – Amerikanci su u Bagdadu uhapsili palestinskog teroristu Abu Abasa, optuženog da je organizovao otmicu putničkog broda “Akile Lauro” 1985, kada je ubijen jedan Amerikanac.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…