infakt__frame.jpgPrimena Zakona o planiranju i izgradnji i sudbina okružne Direkcije bile su teme razgovora predstavnika lokalne samouprave i ministarstva za kapitalne investicije pri čemu je naglašeno da će o daljem postojanju i radu Direkcija za izgradnju i razvoj KO pogođenog zemljotresom odlučivati Vlada. Najbitnije je napraviti ravnotežu između finansijskih mogućnosti i stanja na terenu jer stoji činjenica da je sa relativno malim brojem zaposlenih Direkcija uspela dosta da uradi.

Od oko 9.000 objekata za koje su podnete prijave da su oštećeni do sada je odgovoreno na polovinu zahteva. Na sanaciju ili izgradnju čeka još oko 4500 objekata ali se u ministarstvu ne mogu u ovom trnutku da tvrde da li je ta cifra stvarna, kaže Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra za kapitalne investicije.

U ministarstvu se razmišlja i o mogućnostim odobravanja pomoći za obnovu, kroz potrošačke kredite ili gradjevinski materijal, o čemu bi Vlada morala da se izjasni. Tužna je i činjenica da je nakon 8,5 godina od zemljotresa još uvek pitanje utvrživanja štete nerešeno.

Sa ove distance, daleko je 1998. godine kada je opštinu Mionica pogodio je zemljotres od koga su mnogi imali koristi sem onih kojima je pomoć bila namenjena.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…