infakt__frame.jpgNa ulicama grada svakoga dana smo u prilici da vidimo čopore pasa. Neki od njih sklupčani leže na trotoarima, pod drvećem, ispred pekara, dok drugi šunjaju oko kontejnera. Zavise od malo pažnje slučajnih prolaznika kod kojih izazivaju sažaljenje. Psi su živa bića i njima je potrebna pažnja, bar ona osnovna, da budu nahranjeni, sklonjeni od promenljivog vremena, automobila i nemilosrdnih ljudi. Neretko ih na ulici viđamo pregažene i kako, kao takvi, nikome ne smetaju da bi njihova mala polomljena tela uklonili. Ova slika nije lepa, ali je realna i može da ugrozi zdravlje. I šta preduzeti povodom toga? Mi kao individue možemo izuzetno malo: da ih povremeno nahranimo, pomazimo, da ih ne šutiramo, kao što neki rade.
Zabrinutost svakog dana raste, jedni se plaše da psi ne napadnu decu, pa bi da ih što pre sklone sa ulica nebitno kako, dok se drugi brinu šta će biti sa njima i kada počne akcija navodnog zbrinjavanja. Društvo za zaštitu životinja nije u finansijskoj mogućnosti da otpočne bilo kakvu akciju i potrebna mu je pomoć opštine. Sa nadom se očekuje završetak radova na novom azilu za pse, koji će moći da zbrine oko 250 pasa.

Bez obzira koliko volimo ili ne volimo pse, budimo svesni da su i oni deo grada i za sada nemaju gde. Nemojte ih šutirati, gađati, psovati, time ih izazivate da se brane. Sugrađani ne puštajte svoje ljubimce da šetaju bez okovratnika, da ne bi doživeli sudbinu drugih pasa, takođe da ni vi ne biste bili izloženi neprijatnostima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…