infakt__frame.jpg>>>Danas je sveti mučenik Trifun, zaštitnik vinogradara, guščara i mehandžija i izgonitelj demona. Sveti Trifun se praznuje zbog roda grožđa, voća i drugih plodova zemaljskih, a esnafska je slava mehandžijska. U srpskom narodu pripovedalo se da Sveti Trifun zabada ugarak u zemlju, pa zato sneg počinje da kopni, a i drveće počinje da “radi” [kreću sokovi u stablu]. Istog dana rimokatolici slave Svetog Valentina kao Dan zaljubljenih.

>>>869. – Umro je slovenski prosvetitelj poznat po monaškom imenu Kirilo, Grk iz Soluna rođen kao Konstantin, koji je sa starijim bratom Metodijem sastavio slovensku azbuku glagoljicu. On i Metodije zauzimali su visoke položaje u Romeji [Vizantija].

>>>1468. – Umro je nemački štampar Johan Gutenberg, pronalazač tipografije, čije je delo označilo preokret civilizacijski preokret jer je omogućilo masovno štampanje knjiga, dotad rađenih ručno.

>>>1779. – Engleski moreplovac i istraživač Džejms Kuk ubijen je na Havajima u iznenadnom okršaju sa ostrvljanima.

>>>1804. – Zbor uglednih Srba je u Orašcu kod Aranđelovca doneo odluku o dizanju ustanka protiv Turaka i za vožda izabrao Karađorđa. Sukobi Srba i Turaka izbili su posle seče knezova koju su započele beogradske dahije da bi zastrašile srpski narod i njegove vođe.

>>>1912. – Rođen je jugoslovenski istraživač i putopisac madjarskog porekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom sveta.

>>>1943. – Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Rostov, iz kojeg je izbacila nemačke okupatore.

>>>1946. – Na američkom univerzitetu Pensilvanija počeo je da radi elektronski mozak, odnosno računar, koji je označen skraćenicom ENIAC [Elektronski numerički integrator i računar].

>>>1956. – U Moskvi je počeo 20. kongres Komunističke partije ŠSR, na kojem je šef partije Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Josifa Staljina i torturu ogromnih razmera, označenu kao “Staljinova skretanja”.

>>>1972. – Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 20” krenuo je ka Mesecu, odakle je 11 dana kasnije doneo uzorke Mesečevog tla.

>>>1989. – Iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao je “fatvu” [smrtna presuda] engleskom piscu indijskog porekla Salmanu Rušdiju, autoru “Satanskih stihova”, ocenjujući da je tim delom hulio na islam.

>>>2000. – Ministri inostranih poslova Evropske unije suspendovali su na šest meseci sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji na vazdušni saobraćaj, zavedene godinu i po dana ranije, čime je JAT-u i aviokompanijama zemalja EU omogućeno da obnove komercijalne letove.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…