infakt__frame.jpg>>>1747. – Prva klinika u svetu za venerične bolesti otvorena je u londonskoj bolnici “Lok”.

>>>1797. – Rođen je austrijski kompozitor Franc Peter Šubert, jedan od najizrazitijih predstavnika muzičkog romantizma. Dela: ciklusi solo pesama “Lepa mlinarica”, “Zimsko putovanje”, “Labudova pesma”, scenska muzika za “Rozamundu”, simfonije “Sedma u c-molu”, “Osma u h-molu” [tzv. nedovršena], klavirske kompozicije “Muzički trenuci”, “Impromptija”, opera “Alfonso i Estrela”, operete, kamerna muzika, mise, kompozicije za muške horove.

>>>1808. – Posle dve godine okupacije grada-republike, Francuska je ukinula Dubrovačku republiku osnovanu početkom 15. veka. Posle sloma francuskog cara Napoleona I 1814, grad su zaposeli Austrijanci i držali ga do 1918, kad je pripao Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i potom Jugoslaviji, a sada je u sastavu Hrvatske. Do stvaranja banovine Hrvatske 1939, Dubrovnik nikad nije bio pod vlašću Zagreba.

>>>1841. – Rođen je srpski pisac Laza Kostić, začetnik srpske avangarde lirike, čija je poezija vrhunac romantizma u srpskoj književnosti.

>>>1870. – Umro je srpski dobrotvor Nikola Čupić, osnivač književnog fonda “Čupićeva zadužbina”, kojem je zaveštao kuću u Šapcu i 16.000 dinara u zlatu. Rodjen je 1834. u Šapcu u porodici Kurtović, ali je uzeo devojačko prezime majke, ćerke Stojana Čupića, u narodnim pesmama poznatog kao Zmaj od Noćaja. Njegov ideal bilo je ujedinjenje srpstva, posebno oslobođenje Bosne i Hercegovine.

>>>1882. – Rođena je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća baletska umetnica klasičnog stila početkom 20. veka.

>>>1917. – Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila “totalni rat na moru”, u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje brodova bez opomene nagnalo je dotad neutralne SAD da zarate protiv Centralnih sila, što je doprinelo njihovom ratnom slomu.

>>>1918. – U Rusiji je 31. januar bio poslednji dan računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, a sledećeg dana datum je označen kao 14. februar prema Gregorijanskom kalendaru, koji je otad važio u najvećoj zemlji u svetu.

>>>1929. – Jedan od vođa Oktobarske revolucije i utemeljivača ŠSR Lav Trocki proteran je iz zemlje prema nalogu sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

>>>1946. – Jugoslovenska Ustavotvorna skupština izglasala je prvi Ustav FNRJ u kojem je usvojen princip federativnog uređenja zemlje, odredjena osnovna prava i dužnosti federacije i Republika.

>>>1950. – Predsednik SAD Hari Truman saopštio je da je naredio proizvodnju hidrogenske bombe.

>>>1962. – Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju, iz Organizacije američkih država isključena je Kuba i doneta je rezolucija o zabrani trgovine s njom.

>>>1962. – Umro je karikaturista Petar “Pjer” Križanić, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista, jedan od osnivača “Ošišanog ježa”. U Beograd je došao 1922. i zaposlio se u “Novom listu”, a 1923. prešao je u “Politiku”.

>>>1964. – Ka Mesecu je lansirana sovjetska automatska stanica “Luna 9”, koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve TV snimke površine Meseca.

>>>2000. – Harold Špilman, porodični lekar iz severozapadne Engleske, osuđen je za ubistvo smrtonosnom injekcijom 15 svojih mahom starijih pacijenata. Najgori britanski serijski ubica, za kojeg se kasnije smatralo da je ubio više od 200 pacijenata, obesio se u zatvorskoj ćeliji u januaru 2004.

>>>2001. – Bivši libijski tajni agent Abdel Beset el Migrahi osuđen je na doživotnu robiju zbog podmetanmja bombe u avion “Pan Amerikena” koji je 1988. eksplodirao iznad Lokerbija u Škotskoj, kada je poginulo 270 ljudi u letilici i na tlu. Njegovog zemljaka El Amina Kalifu Fahimu sud je oslobodio krivice.

>>>2002 – Rimokatolička crkva u Irskoj pristala je da plati 128 miliona evra obeštećenja ljudima seksualno zloupotrebljenim dok su boravili u dečjim domovima pod upravom rimokatoličkih sveštenika.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…