infakt__frame.jpgU Prostornom planu Srbije lokacija na području Kalenića određena je za budući Regionalni centar za odlaganje otpada sa reciklažnim centrom. Kapacitet deponije će pokrivati potrebe za teritoriju na kojoj živi oko 300 hiljada stanovnika, a finasijski posmatrano ukupna vrednost projekta sa izgradnjom postrojenja za reciklažu je procenjuje se na između 6 i 10 miliona evra.

Reciklaža je jedan deo sanitarnih deponija i veoma je važna jer se izgradnjom centara za reciklažu produžava vreme korišćenja deponija. Novi zakon o otpadu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri rađen je prema savremenim principima i reciklaža će njime dobiti novi značaj kod nas.

Za sledeću godinu planirano je usvajanje uredbe kojom će se dodatno podstaći opštine da krenu u izgradnju regionalnih sanitarnih deponija. Pošto se Uprava rukovod principom “zagađivač plaća”, novom uredbom opštine će morati da plaćaju kazne za nepravilno odlaganje otpada.

Reciklaža je najbitnija zbog zaštite životne sredine, ali ekonomska korist je osnovni pokretač reciklaže. Važno je rešiti sistem prikupljanja PET ambalaže jer su ekonomski mehanizmi oko toga izuzetno komplikovani. Još nije odlučeno dali će se uvesti depozitni sistem za prikupljanje te ambalaže ili neki drugi sistem ili će se iskombinovati dva sistema. Država bi morala da postavi i određene zahteve proizvođačima bezalkoholnih pića, piva i flaširane vode pošto su oni najveći proizvođači tog otpada.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…