infakt__frame.jpg8. p.n.e. – Umro je rimski pisac Flak Kvint Horatije, najveći rimski lirski pesnik. Tokom boravka u Atini podrobno je upoznao grčku kulturu, filozofiju i umetnost.

1570. – Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino, majstor proporcija i savršene harmoničnosti konstrukcije i dekora. Izradio je i statue “Neptun” i “Mars” na stepeništu Duždeve palate i reljefe u mermeru u lodji crkve Svetog Marka.

1701. – Rodjen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila ime.

1874. – Rodjen je izraelski državnik i hemičar Haim Azrijel Vajcman, pronalazač sintetičkog acetona, prvi predsednik Izraela od 1948. do smrti – 1952. Bio je direktor hemijske laboratorije Britanskog admiraliteta, predsednik Svetske cionističke organizacije i Jevrejske agencije.

1879. – Francuska skupština premeštena je iz Versaja u Pariz.

1895. – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin, koji je udario temelje pozorišne društvene drame. Napisao je 16 pozorišnih komada, uključujući dramatizaciju romana “Dama s kamelijama”.

1895. – Švedski fabrikant i pronalazač dinamita Alfred Nobel napisao je u Parizu testament kojim je veliko bogatstvo zaveštao za razvoj nauke i literature i borcima za mir. Predvideo je pet jednakih delova za nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir. Umro je 1896, a nagrade su prvi put dodeljene 1901.

1919. – Posle Prvog svetskog rata, u kojem je učestvovala na strani Centralnih sila, Bugarska je u Neiju potpisala mirovni ugovor na osnovu kojeg je Dobrudža pripala Rumuniji, primorje Trakije Grčkoj, a gradovi Strumica, Bosilegrad i Caribrod [sadašnji Dimitrovgrad] Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1921. – Rodjen je čehoslovački državnik slovačkog porekla Aleksander Dubček, vodja pokreta reformi u Čehoslovačkoj krajem šezdesetih godina 20. veka, nazvanih “Praško proleće”.

1926. – Ahmed Ben Zogu je u Tirani potpisao pakt s vodjom fašističke Italije Benitom Musolinijem da bi ojačao reakcionarni feudalni režim u Albaniji.

1940. – Nacistička Nemačka anektirala je u Drugom svetskom ratu francusku pokrajinu Lorenu.

1940. – U Rumuniji je profašistička “Gvozdena garda” ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II, uključujući bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1941. – Zauzimanjem tvrdjave Gonder u Etiopiji snage Velike Britanije i saveznika slomile su u Drugom svetskom ratu jedinice fašističke Italije u istočnoj Africi, čime su Etiopija, Somalija i Eritreja oslobodjene okupacije.

1942. – Rodjen je američki rok pevač, gitarista i pisac pesama afričkog porekla Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka. Umro je 1970. od prekomerne doze droge.

1942. – Francuska mornarica potpila je u Drugom svetskom ratu veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečila njen pad u ruke Nemaca.

1953. – Umro je američki pisac Judžin Gledston O”Nil, tvorac moderene američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936.

1955. – Umro je francuski kompozitor švajcarskog porekla Artur Honeger, jedan od najistaknutijih polifoničara francuske muzike.

1961. – S S S R je predložio neodložnu zabranu nuklearnih proba bez medjunarodne kontrole.

1983. – Prilikom pada kolumbijskog aviona “Boing 747” u blizini madridskog areodroma “Barahas” poginuo je 181 putnik i član posade.

1989. – U eksploziji u vazduhu kolumbijskog aviona “Boing 727”, prema svemu sudeći izazvanoj podmetnutom bombom, poginulo je svih 107 putnika i članova posade.

1990. – Ministar finansija Džon Mejdžor izabran je za premijera i šefa Konzervativne stranke Velike Britanije, posle ostavke Margaret Tačer.

1991. – Razbesnela masa napala je u Pnom Penu nominalnog lidera “Crvenih Kmera” Kije Sampana, koji je evakuisan u Bangkok da ne bi bio linčovan. Tokom strahovlade maoističkog pokreta Crvenih Kmera pod vodjstvom Pola Pota, od aprila 1975. do decembra 1978, kada su zbačeni s vlasti vijetnamskom okupacijom Kambodže, pobijeno je izmedju milion i dva miliona stanovnika te zemlje u jugoistočnoj Aziji.

1996. – U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginuo je najmanje 91 rudar.

2000. – Na zapadu Norveške otvoren je tunel Lerdal, koji je dužinom od 16,9 kilometara nadmašio Sveti Gothard, dotad najduži drumski tunel u svetu.

2001. – NASA je saopštila da je svemirski teleskop “Habl” otkrio atmosferu na jednoj planeti 150 miliona svetlosnih godina od Zemlje, što je prvo direktno otkriće atmosfere van našeg Sunčevog sistema.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…