infakt__frame.jpgNasilje u porodici je fenomen kojem se u mnogim zemljama ne poklanja dovoljna pažnja. Srbija ima Porodični zakon koji unosi brojne novine u definisanje položaja i prava deteta i prvi put u Srbiji nasilje u porodici definiše kao društveni, a ne samo kao lični problem. Odredbama Porodičnog zakona nasilje u porodici okarakterisano je kao ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo drugog člana. Zakonom predviđene mere nisu samo kazna za učinioca nasilja u porodici već imaju i preventivno dejstvo jer opominju i upozoravaju kakve sve posledice očekuju učinioca. Zbog rekativne sporosti u početku primene zakona, danas je u Okružnom sudu u Valjevu održan seminar na temu Porodičnog nasilja, za sudije sa područja KO.

dr Nevena Petrušić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu

Postojanje pravnog mehanizma za kažnjavanje nasilja u porodici trebalo bi da bude i opomena nasilniku da promeni svoje ponašanje. Žrtvama nasilja, sa druge strane, treba da obezbede mir i spokoj i bezbednost za određeni vremenski period, život bez straha od daljeg nasilja, oslobađanje od trauma i oporavak od zadobijenih povreda. Mere zaštite kao što su iseljenje iz stana i zabrana prilaska žrtvi ne smeju biti lake, bezbolne i beznačajne za učinioce, već stroge i efikasne kako bi mogle ostvariti i svoj cilj na planu prevencije i zaštititi porodicu kao osnov društva, ali i svakog člana pojedinačno.

U Biltenu sudske prakse Okružnog suda u Novom sadu objavljena je i prva presuda kojom je određena mera zaštite od nasilja u porodici, a nasilniku je zabranjeno da ulazi u stan nakon iseljenja i da se približi maltretiranom članu porodice na manje od 100 m. Vrhovni sud potvrdio je presudu i ovo je prvi slučaj u našoj sudskoj praksi primene Porodničnog zakona.

Prema nekim istraživanjima 78 % žena u Srbiji je žrtava nasilja i uglavnom se ne obraća nikome za pomoć. Svaka četvrta žena u Srbiji doživela je fizičko nasilje od strane muškog člana porodice. U gotovo 50% slučajeva nasilje izvrši njen partner, dok je u 16% slučajeva akter je bivši partner. U Srbiji se nikada ne sazna za gotovo 78 % slučajeva nasilja nad ženama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…