kardiolozi.jpgPlućna embolija nastaje usled začepljenja nekog, obično većeg krvnog suda u plućima. Krvni sud začepi “embolus” koji u pluća dođe ili iz dubokih vena karlice i donjih ekstremiteta ili iz desne strane srca, kao što je to u slučaju infarkta miokarda. Sve donedavno ova bolest je imala gotvo uvek smrtni završetak. Danas se sa sve više uspeha leči, bilo nekim novim specifičnim lekovima, bilo hiruškom intervencijom što je i bila tema današnjeg predavanja održanog u sali Edukativnog centra ZC Valjevo.
Embolusi su zgruševine krvi ili deo zloćudnog tumora ili deo zapaljenog tkiva, koji se otkinu od mesta na kojem su nastali, putuju kroz vene u srce i zaustave se u plućima.

Primećeno je da od plućne embolije češće oboljevaju osobe iznad četrdesete godine života, koje boluju od zloćudnog tumora (raka), koje su bile od nečega operisane i koje su preležale neku bolest ili su se nedavno porodile.

Stručnjaci kažu da se danas razlikuju tri vrste plućne embolije, i to: akutna masivna plućna embolija, hronična embolija i plućni infarkt.
Organizator predavanja je Služba kardiologije ZC Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…