infakt__frame.jpgStomatološka služba Zdravstvenog centra Valjevo od septembra meseca započela je realizaciju projekata “”Unapređenje oralnog zdravlja dece do 10 godina u romskoj populaciji opštine Valjevo””. Projektom je obuhvaćeno 108 dece romske populacije, a cilj projekta je da se smanji procenat karijesa kod romske dece stare do 10 godina.

Prema prvim podacima Stomatološke službe, zdravstveno stanje zuba kod romske populacije ne razlikuje se bitno od stanja kompletnog stanovništva. I tu su zastupljene grupacije dece koja redovno idu kod zubara, onih koji dolaze samo kad moraju i dece koja imaju potpuno zdrave zube.

Projekat predviđa i niz tematskih predavanja prilagođenoj dečjem uzrastu, a u narednoj fazi u edukaciju će biti uključeni i roditelji.

Projektat je urađen u sradnji sa Romskim centrom za demokratiju, a ministarstvo zdravlja je od 30-tak stomatoloških projekata finansiralo samo 6, među kojima je i projekat Stomatološke službe valjevskog ZC. Za ovu namenu izdvojeno je oko 500 hiljada dinara, planirano je da projekat traje godinu dana.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…