infakt__frame.jpg>>>Danas je hrišćanski praznik Mitrovdan, u spomen na Svetog velikomučenika Dimitrija, rođenog u Solunu u trećem veku, pogubljenog na današnji dan. Zamenio je oca kao gradonačelnik Soluna, u vreme kad je hrišćanski svet prolazio kroz teška iskušenja. Javno je štitio hrišćane, odvraćao narod od mnogoboštva i upućivao na Hristov put, zbog čega je bačen u tamnicu i pogubljen. Dželati su ga gađali kopljima iz daljine, jer nisu smeli da mu priđu. Zabeleženo je svedočenje savremenika da mu je s lica sjala svetlost. Hrišćani su ga sahranili, a prema predanju iz njegovog groba je isticao miro, pa je nazvan Mirotočivi.

>>>1520. – Danski kralj Kristijan II naredio je pokolj više od 80 švedskih sveštenika i plemića, nazvan “stokholmsko krvoproliće”, čime je podstakao ustanak Šveđana za oslobođenje od Danske.

>>>1576. – Prema sporazumu sklopljenom u Ganu, svih 17 nizozemskih provincija ujedinilo se u ratu protiv Španije za oslobađanje Holandije.

>>>1656. – Rođen je engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, koji je već u 19. godini objavio raspravu o putanjama planeta.

>>>1674. – Umro je engleski pisac Džon Milton, jedan od najvećih pesnika u svetskoj literaturi.

>>>1793. – Na giljotini je pogubljena Žana Mari “Manon Flipon” Rolan, poznata kao Madam Rolan, koja je u vreme Francuske revolucije u svom salonu u Parizu okupljala pisce i ostale umetnike i političare.

>>>1793. – Prvi put je za javnost otvoren “Luvr”, dvorac francuskih kraljeva od 1204., na osnovu odluke vlade revolucije iz 1791. o njegovom pretvaranju u muzej.

>>>1858. – Posle pobede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila međunarodno utvrđene granice prema Otomanskom carstvu, ali još nije priznata kao nezavisna država.

>>>1895. – Nemački fizičar Vilhelm Konrad Rendgen otkrio je na univerzitetu u Vircburgu novu vrstu zraka koji prodiru kroz meke delove tela i deluju na fotografsku ploču.

>>>1900. – Rođen je srpski kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1917. – Umro je srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica” o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, trajnog poetskog spomenika tragedije srpske vojske u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

>>>1917. – Savet narodnih komesara je uspostavljen kao nova vlada Rusije, s Vladimirom Lenjinom kao predsednikom, Lavom Trockim kao komesarom za inostrane poslove i Josifom Staljinom kao komesarom za narodnosti.

>>>1922. – Rođen je južnoafrički hirurg Kristijan Barnard, koji je 1967. obavio prvo presađivanje ljudskog srca.

>>>1923. – Sprečen je pokušaj Adolfa Hitlera u Minhenu da izvede puč, a vođa nacista je uhapšen četiri dana kasnije.

>>>1932. – Za predsednika SAD izabran je kandidat Demokratske stranke Frenklin Rozevelt, koji je potom biran još triput za šefa države, što je jedinstven slučaj u američkoj istoriji.

>>>1942. – Savezničke snage su se iskrcale u severnu Afriku, u prvoj većoj savezničkoj kombinovanoj operaciji u Drugom svetskom ratu.

>>>1959. – Ujedinjena Arapska Republika [Egipat, Sirija i Libija] i Sudan potpisali su sporazum o podeli voda Nila posle izgradnje Asuanske brane.

>>>1960. – Kandidat Demokratske stranke Džon Kenedi izabran je u 43. godini za predsednika SAD, postavši najmladi šef države u američkoj istoriji.

>>>1972. – Zapadna i Istočna Nemačka okončale su posle 23 godine hladnoratovski antagonizam iniciranjem sporazuma o dobrosusedstvu i obostranim poštovanjem postojanja dveju suverenih nemačkih država.

>>>1986. – Umro je ruski političar Vjaceslav Mihajlović Molotov, šef sovjetske diplomatije od 1939. do 1949. i od 1953. do 1956. godine.

>>>1988. – Republikanac Džordž Buš izabran je za predsednika SAD pobedom nad demokratom Majklom Dukakisom, što je bila treća uzastopna pobeda republikanaca.

>>>1989. – Amerikanac afričkog porekla Daglas Vajlder izabran je za guvernera Virdžinije, kao prvi crnac u istoriji SAD koji je postao guverner neke savezne države.

>>>1991. – Evropska zajednica [sadašnja Evropska unija] zavela je sankcije protiv Jugoslavije, kojima je predviđen prekid sporazuma o trgovini i saradnji, brisanje sa spiska korisnika opšteg sistema preferencijala i ukidanje finansijske pomoći u okviru programa pomoći zemljama istočne Evrope.

>>>1997. – U Kini je zatvoren najveći rukavac reke Jangcekjang, čime je otpočeta gradnja hidroelektrane “Tri klisure”, najveće električne centrale na planeti.

>>>2001. – Gornji dom francuskog parlamenta izglasao je zakon kojim je mediteranskom ostrvu Korzika data ograničena autonomija.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…