infakt__frame.jpgBeograd- Zamena zdravstvenih knjižica počeće odmah posle 1. januara i trajaće godinu dana, saopštila je Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO). Ona je na pres konferenciji objasnila da će nova zdravstvena knjižica omogućiti bolju i efikasniju komunikaciju sa RZZO, domovima zdravlja i apotekama, te da će biti bolje zaštićena od falsifikovanja i drugih zloupotreba.
Zamena zdravstvenih knjižica obavljaće se besplatno u svim filijalama RZZO do kraja 2007. Prva zamena koja treba da pokaže koliko je vremena potrebno i kako će proces zamene teći počeće za 15 do 20 dana u filijali RZZO u Novom Sadu. Buduća zdravstvena knjižica, jedinstvena za sve osiguranike u Republici, imaće šest strana, u plavo-žutoj boji. U njoj će biti upisana krvna grupa osiguranika, što dosad nije bilo obavezno. Tekst će biti ispisan na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, dok će na području matične filijale na kojoj je u službenoj upotrebi jezik nacionalnih manjina, pored teksta na srpskom, knjižica biti ispisana i jezikom te manjine.
Uz pomoć nove knjižice i elektronske evidencije osiguranika biće znatno smanjeni vreme popunjavanja raznih obrazaca, recepata i drugih dokumenta, jer će ti podaci već postojati u evidenciji osiguranika. Uvođenjem elektronskog sistema u zdravstvu osiguranik će imati jedinstven lični broj, kao i poreski identifikacioni broj.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…