infakt__frame.jpgJazz je muzički stil nastao početkom XX veka u SAD; o poreklu reči postoji više tumačenja, ali se ni jedno ne može smatrati autentičnim. Najuobičajenija forma je tema sa varijacijama koje se improvizuju na stalni harmonski skelet originalne teme, usled čega stvaraoci u džezu predstavljaju izvodjače, a ne kompozitore kao u klasičnoj muzici.
Centralni instrument džez ansambla je bubanj sa pomoćnim udaraljkama; sa klavirom, gitarom i kontrabasom, on čini ritam sekciju; naročito se primenjuju duvački instrumenti (saksofon, klarinet, truba i trombon, a u novije vreme i flauta, oboa, rog) i vibrafon.

Već 22. godije u Valjevu se održava festival koji je nekada bio jugoslovenski, a danas ima predznak valjevski i po kvalitetu ima veliku težinu, iz razloga sto od svog osnivanja ne odstupa od kvaliteta. Ovogodišnji fest počeo je nastupom valjevskih džezera u Art holu, a veče je upotpunejno i gostima iz Vršca i Niša. Ipak utisak koji imaju valjevski muzičari je da nešto treba menjati.

Festival i ove godine zvanično otvara Jazz orkestar RTS, a specijalni gost je Stjepko Gut. Na velikoj sceni prve večeri nastupa Vlada Maričić sa priajteljima i Beogradski diksilend orkestar. U subotu od 21 sat na velikoj sceni za ljubitelje džeza nastupiće Lazar Tošić Quintet, Tatjana Jovičić & Rich Bitch i Raw Hide.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…