infakt__frame.jpg>>>1632. – Rođen je engleski arhitekta Kristofer Ren, osnivač Kraljevskog društva u Londonu i njegov prvi predsednik od 1680. do 1682.

>>>1728. – Požar je uništio veći deo Kopenhagena.

>>>1784. – Rođen je engleski državnik Henri Džon Templ, poznat kao lord Palmerston, dvaput premijer između 1855. i 1865.

>>>1843. – Rođen je srpski pisac Kosta Trifković, komediograf koji je realistički slikao naravi vojvođanske sredine u drugoj polovini 19. veka.

>>>1854. – Rođen je francuski pisac Žan Nikolas Artir Rembo, preteča simbolizma i nadrealizma, čije pesničko delo nije obimno, ali je snažno uticao na francuske i svetske pesnike novim pesničkim jezikom i neuobičajenom metaforikom.

>>>1884. – Rođen je američki filmski glumac mađarskog porekla Bela Blaško, poznat kao Bela Lugoši, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave, ali se iskazao i kao vrstan komičar.

>>>1890. – Umro je engleski istraživač, pisac, prevodilac i diplomata Ričard Barton, prvi Evropljanin koji je, predvodeći ekspediciju s Džonom Haningom Spikom, 1858. video jezero Tanganjika u Africi.

>>>1891. – Rođen je engleski fizičar Džejms Čedvik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935, koji je 1932. otkrio neutron.

>>>1918. – Nemačka je prihvatila uslove saveznika za kapitulaciju u Prvom svetskom ratu.

>>>1936. – Zdanje Skupštine Jugoslavije primilo je prve poslanike.

>>>1943. – Nekoliko desetina britanskih i američkih bombardera zasulo je u Drugom svetskom ratu Niš tepihom bombi, usmrtivši više od 250 srpskih civila, uključujući više desetina dece.

>>>1944. – Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peka Dapčevića i Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ždanova oslobodile su Beograd u Drugom svetskom ratu.

>>>1949. – Jugoslavija je izabrana za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN.

>>>1971. – Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant dobio je Nobelovu nagradu za mir.

>>>1992. – Umro je srpski političar i publicista cincarskog porekla Koča Popović, učesnik gradjanskog rata u Španiji, jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

>>>1992. – Jedinice JNA napustile su dubrovačko ratište na osnovu dogovora s Hrvatskom i Unproforom, a poluostrvo Prevlaka na ulazu u Boku Kotorsku stavljeno je pod kontrolu posmatrača UN.

>>>2002. – Na ponovljenom referendumu Irci su prihvatili sporazum iz Nice o proširenju Evropske unije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…