infakt__frame.jpg>>>1492 – Spanski moreplovac Kristofor Kolumbo prvi put je stupio na tlo Novog sveta. Nakon 33 dana plovidbe od Kanarskih ostrva, njegova posada iskrcala se na Bahamska ostrva, sa uverenjem da su stigli u Aziju.

>>>1518 – Nemacki verski reformator Martin Luter, optuzen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom kardinalom Tomazom Kajetanom.

>>>1822 – Brazil je stekao nezavisnost od Portugalije.

>>>1865 – Rodjen je srpski naucnik, geograf Jovan Cvijic, osnivac antropogeografije i geomorfologije u Srbiji i Geografskog drustva u Beogradu [1910].

>>>1873 – U Cacku je rodjena srpska slikarka Nadezda Petrovic, cije je delo snazno uticalo na razvoj modernog srpskog slikarstva.

>>>1897 – U Beograd su iz Beca preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovica Karadzica, reformatora srpskog jezika, i sahranjeni u porti Saborne crkve.

>>>1918 – Uz zvuke kompozicije “Mars na Drinu” u oslobodjeni Nis u Prvom svetskom ratu umarsirala je Drinska divizija srpske vojske.

>>>1928 – U decijoj bolnici u Masacusetsu prvi put su na pacijentu obolelom od poliomielitisa primenjena “gvozdena pluca”.

>>>1934 – Jedanaestogodisnji Petar II Karadjordjevic proglasen je kraljem Jugoslavije, nakon sto je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Vrsenje kraljevske vlasti je u ime maloletnog kralja vrsilo troclano namesnistvo – princ Pavle, dr Radenko Stankovic i dr Ivo Perovic. Prvi namesnik bio je Pavle Karadjordjevic.

>>>1935 – Rodjen je italijanski operski pevac Lucano Pavaroti. Karijeru svetske operske zvezde poceo je 1961. ulogom Roberta u operi “Boemi” Dakoma Pucinija.

>>>1942 – U bici na pacifickom ostrvu Gvadalkanal Amerikanci su u Drugom svetskom ratu porazili Japance i zaustavili njihovo nadiranje ka Australiji.

>>>1964 – U orbitu oko Zemlje lansiran je sovjetski vasionski brod “Vashod 1”, prva svemirska letilica sa viseclanom posadom.

>>>1968 – Predvodjena pukovnikom Omarom Torihosom Ererom, Nacionalna garda Paname oborila je proamerickog predsednika Arnulfa Arijasa Madrida.

>>>1990 – Ubice na motociklima u Kairu su ubili predsednika egipatskog parlamenta Rifata Mahdzuba i trojicu njegovih telohranitelja.

>>>1992 – U Kairu je poginulo vise od 550 ljudi u zemljotresu ciji je epicentar bio blizu velikih piramida u Gizi.

>>>1996 – U 92. godini je umro francuski teniser Rene Lakost, poslednji od “cetiri musketira” koji su dominirali svetskim tenisom dvadesetih godina 20. veka. Osnivac je cuvene kompanije za proizvodnju sportske opreme.

>>>1999 – UN su simbolicno proglasile za sestomilijarditog stanovnika Zemlje bebu rodjenu u Sarajevu. Majci novorodjenog decaka urucena je srebrna medalja mira UN.

>>>2001 – U pozaru je izgorela Saborna crkva u Nisu, jedna od najvrednijih u Srbiji. Gradjena je od 1856. do 1872, a projekat je izradio najpoznatiji srpski arhitekta 19. veka Andrej Damjanovic.

>>>2001 – Nobelova nagrada za mir dodeljena je Ujedinjenim nacijama i generalnom sekretaru Kofi Ananu.

>>>2003 – U 90. godini umro je Patrik Dalzel-Dzob, bivsi porucnik Britanske kraljevske mornarice, za koga se veruje da je bio inspiracija za lik tajnog agenta Dzemsa Bonda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…