infakt__frame.jpgVeć skoro godinu dana pri Školskom dispanzeru Doma zdravlja radi Savetovalište za mlade, a osnovni slogan je “Dođite da razgovaramo”. Savetovalište je namenjeno osnovcima, srednjoškolcima i studentima. Ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su reproduktivnom zdravlju – ponedeljkom radi psiholog, utorkom pedijatar, a sredom ginekolog. Četvrtak je odvojen za bolesti zavisnosti, a petak za pitanja ishrane i psihosomatskih poremećaja.
Jedan od načina animiranja savetovališta je i radioničarski rad gde su svi učesnici aktivno uključeni.

Za sada je najposećenije savetovalište posvećeno problemu ishrane i gojaznosti jer se tu prvenstveno insistira da sva deca koja ima ju problem sa težinom provere nivo holesterola i triglicerida kako bi se na vreme otklonili faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Nakon 10 meseci rada Savetovališe za sprečavanje bolesti zavisnosti najmanje je posećeno. Alkoholizam takođe predstavlja veliki problem sve mlađe populacije, a ispoljava se naročito na ekskurzijama i rekreativnim nastavama kada su deca van kontrole roditelja.

U okviru Dečje nedelje u četvrtak 5. oktobra u 19 časova u Velikoj sali SO Valjevo će biti održana tribina namenjena srednjoškolcima, na kojoj će se govoriti o bolestima zavisnosti.
Takođe u okviru Dečje nedelje u petak 6.oktobra od 9 do 12 časova u savetovalištu Dečjeg dispanzera će biti izloženi dečji crteži i prikazivani edukativni filmovi vezani za Svetsku nedelju dojenja. Tema Svetske nedelje dojenja u 2006. godini je Medjunarodni kodeks marketinga zamena za majčino mleko-Rezolucija Svetske zdravstvene organizacije, koja je usvojena kao dokument u kojem su propisani način prodaje i distribucije, kao i način informisanja javnosti o proizvodima koji se koriste u ishrani odojčadi. Pored ostalih pravila Kodeks zabranjuje reklamiranje bilo koje zamene za majčino mleko, nudjenje besplatnih primeraka i promovisanje u zdravstvenim ustanovama.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…