infakt__frame.jpg>>>48. p.n.e. – Rimski vojskovoda i državnik Gnej Pompej Veliki ubijen je u Egiptu, gde se sklonio pošto ga je u bici kod Farsale porazio Gaj Julije Kajsar.

>>>1066. – Normanski vojvoda Vilijam, buduci engleski kralj Vilijam I Osvajac, iskrcao se sa svojom vojskom kod Pevensija u južnoj engleskoj pokrajini Saseks i zapoceo osvajanje Engleske.

>>>1803. – Roden je francuski pisac Prosper Merime, koji se odlikovao ugladenim i sažetim stilom. Njegove novele “Karmen” i “Kolomba” inspirisale su njegovog sunarodnika Žorža Bizea da komponuje opere.

>>>1841. – Roden je francuski državnik Žorž Benžamen Klemanso, premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920.

>>>1864. – U Londonu je osnovana Prva internacionala, prva medunarodna revolucionarna organizacija radnika, za koju je Statut i Osnivacki manifest izradio nemacki filozof Karl Marks.

>>>1891. – Umro je americki pisac Herman Melvil, autor romana “Mobi Dik”, oštrouman kriticar sebicnosti i komercijalizacije americkog društva, pri cemu je majstorski koristio simbole i alegoriju.

>>>1895. – Umro je francuski hemicar i biolog Luj Paster, pronalazac vakcine protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Otkrio je i da se hrana može konzervisati sprecavanjem razmnožavanja bakterija, zahvaljujuci cemu je razvijen postupak nazvan “pasterizacija”. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao 1888. cuveni institut u Parizu, nazvan njegovim imenom.

>>>1902. – Umro je francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalistickog romana. Pisao je i pripovetke, drame, književnu i umetnicku kritiku, polemicke clanke, borio se strasno za pravdu i napredak.

>>>1914. – Umro je srpski kompozitor i muzicki pedagog Stevan Stojanovic Mokranjac, clan Srpske kraljevske akademije i horovodja Beogradskog pevackog društva, u stilizaciji folklornih motiva uzor generacijama kompozitora.

>>>1924. – Roden je italijanski filmski glumac Marcelo Mastrojani, jednako uspešan kao komicar, romanticni heroj, dramski glumac, ljubavnik i tumac uloga u filmovima hermeticnog intelektualizma.

>>>1934. – Rodena je francuska filmska glumica Brižit Bardo, najveci filmski seks simbol, koja je stekla nezapamcenu popularnost otkrivajuci ženske cari više nego ijedna glumica ranije.

>>>1944. – Jedinice Crvene armije prešle su u Drugom svetskom ratu u Srbiju na osnovu jugoslovensko-sovjetskog dogovora.

>>>1949. – Moskva je jednostrano otkazala ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoci S S SR i Jugoslavije, što su sledile ostale zemlje “socijalistickog lagera” – Madarska 30. septembra, Bugarska i Rumunija 1. oktobra, Cehoslovacka 4. oktobra 1949.

>>>1966. – Umro je francuski pisac Andre Breton, koji je u psihoanalizi tražio sredstvo za otkrivanje istine i pokušao da je u prvom i drugom Nadrealistickom manifestu 1924. i 1930. primeni na umetnost, stvorivši teorijsku osnovu nadrealizma.

>>>1970. – Umro je egipatski državnik Gamal Abdel Naser, šef države od 1956, tvorac modernog Egipta i jedan od osnivaca pokreta nesvrstanih.

>>>1978. – Umro je papa italijanskog porekla Jovan Pavle I, poglavar rimokatolicke crkve samo 33 dana, cije su ideje izložene na pocetku ponfiikata veoma uznemirile vatikansku kuriju. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima.

>>>1989. – U izbeglištvu na Havajima umro je bivši filipinski diktator Ferdinand Edralin Markos, koji je bezmalo 22 godine vladao Filipinima.

>>>1990. – Skupština Srbije usvojila je Ustav kojim je ukinuto trodržavlje iz Ustava od 1974. i uspostavljena država ravnopravnih gradana koja vlast obavlja na citavoj svojoj teritoriji. Pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija zadržale su autonomiju, ali bez atributa državnosti.

>>>1990. – Umro je italijanski pisac Alberto Moravija, koji je stekao slavu delima o moralnom raslojavanju italijanske buržoazije. Pisao je romane, pozorišne komade, price, eseje, putopise, filmsku i pozorišnu kritiku.

>>>1994. – U najvecoj mirnodopskoj pomorskoj nesreci u Evropi, više od 900 ljudi poginulo je kad je u nevremenu u Baltickom moru naspram finske obale potonuo feribot “Estonija”.

>>>1995. – Izrael i Palestinska oslobodilacka organizacija potpisali su u Vašingtonu sporazum o vracanju veceg dela Zapadne obale pod palestinsku samoupravu.

>>>2000. – Umro je kanadski državnik Pjer Eliot Trudo, koji je s prekidima vodio zemlju 16 godina.

>>>2003. – Umro je americki filmski režiser grckog porekla Elija Kazan, dobitnik nagrade Americke filmske akademije za životno delo, cijih je sedam filmova dobilo 20 Oskara u raznim kategorijama, ukljucujuci dva za režiju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…