infakt__frame.jpgU više od 100 zemalja, organizovane su šetnje, trke, preskakanje konopca, fitnes, tribine, naučni skupovi, izložbe i sportski turniri povodom „Svetskog dana srca” ,a u Valjevu je ovim povodom, danas u organizaciji Preventivnog centra Doma zdravlja održan kros na keju Kolubare.

Zdravstveni radnici su svim zainteresovanim gradjanima merili krvni pritisak, puls, telesnu težinu, uz podelu edukativnog materijala. Svim učesnicima krosa podeljeno je voće.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana srca je “Koliko je mlado vaše srce”, a poruka je da zdrav način života i kontrola glavnih rizika za bolesti srca i krvnih sudova mogu sprečiti nastanak srčanog napada i moždanog udara i pomoći da srce sporije stari.
Srčane bolesti i moždani udari u svetu godišnje oduzimaju preko 17 miliona života. Osnovni faktori rizika za bolesti srca i krvnih sudova su nepravilna ishrana, pušenje i fizička neaktivnost. Redovne fizičke aktivnosti smanjuju rizik moždanog udara za 26% i rizik koronarnih oboljenja srca za 42%. Ustanovljeno je da su srca veterana atletičara starosti 50-70 godina jaka i zdrava kao srca neaktivnih 20-to godišnjaka.
Cilj obeležavanja „Svetskog dana srca” je da se poveća svest naroda o opasnosti srčanih oboljenja i moždanog udara i ukaže na značaj zdravog načina života za srce kako bi deca, omladina i odrasli ljudi mogli da žive duže i bolje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…