infakt__frame.jpgVelikom svečanošću u novom hramu Svetog vladike Nikolaja, danas je ustoličen prvi episkop novoformirane Eparhije valjevske Gospodin Milutin. Dosadašnjeg episkopa australijsko-novozelandskog u tron episkopa valjevskog, uveo je član Svetog sinoda mileševski Filaret. Po episkopskom stažu, Milutin je jedan od mlađih vladika SPC.

Vladika Milutin (Knežević) rođen je 1950. godine u selu Mijačima kod Valjeva. Sa 13 godina otišao je u manastir Kaona, gde je bio iskušenik do 26. oktobra 1963. godine, kada ga je episkop šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), zamonašio u manastiru Petkovica. 27. oktobra 1963, u istom manastiru rukopoložen je u čin đakona, a 8. novembra (na Mitrovdan), u Osečini, u čin jeromonaha. U čin sinđela unapređen je 1981. godine, a šest godina kasnije u čin protosinđela. Godine 1994. episkop šabačko-valjevski Lavrentije (Trifunović) unapredio ga je u čin igumana, a 17. oktobra 1998. u čin arhimandrita. Za arhijerejskog namesnika posavotamnavskog postavljen je 17. maja 1999. godine. 2003. godine hirotonisan je za episkopa australijsko-novozelandskog.
Povodom današnje svečanosti i po mnogima istorijskom trenutku za Valjevo I SPC,specijalno je uređen prostor u crkvi, gde se održala sveta arhijerejska liturgija i ustoličenje vladike Milutina.Pored 12 episkopa i vladike šabačko-valjevskog Lavrentija, svečanosti su prisustvovali ministar vera Milan Radulović ,predstavnici viših ministarstava iz vlada Republike Srbije i mnogi drugi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…