infakt__frame.jpgTurističko-kulturna manifestacija „Dani evropske baštine” održaće se od 8. do 17. septembra, a njen domaćin za područje Srbije biće Beograd. Ovo je četvrta godina za redom da je i Srbija uključena u ovu kulturnu manifestaciju, a prema nekim najavama Dani evropske baštine biće obeleženi u 27 opština. Zajednička tema je drvo, taj mnogoznačni životni simbol. Drvo u našoj sredini prisutno je i kao deo materijalne i nematerijalne baštine preko skulptura i mitologije. Ova manifestacija se u isto vreme održava u čak 40 evropskih zemalja.

“Dani evropske baštine” osnovani su od strane Saveta Evrope uz podršku Evropske zajednice. Povod za osnivanje ovakve manifestacije je bio projekat pod nazivom “Otvoreni dani kulturnih spomenik” koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine sa ciljem da se široj publici prikažu spomenici kulture koji im nisu bili dostupni tokom godine.

Savet Evrope je preuzeo osnovnu ideju tog projekta, proširivši je na ideju o međusobnom zbižavanju stanovnika starog kontinetna, kroz bolje razumevanje sopstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa koje je, iako danas veoma različito, nekada imalo iste korene.
Ciljevi programa su Predstavljanje zajedničkog evropskog kulturnog, socijalnog, političkog i ekonomskog identiteta kroz osobenosti svake nacije, upoznavanje i saradnja sa drugim narodima Evrope i pokušaj oživljavanja kolektivnog osećanja za zajedničko nasleđe i zaštita kulturnog nasleđa kroz saradnju javnog i privatnog sektora.

Lepa srpska reč baština označava sve ono vredno što su naši preci vekovima unazad ostavljali za sobom, svu raznolikost običaja i stvaralaštva.

Ni ove godine valjevska opština nije se uključila u obeležavanje Dana evropske baštine. Ipak će, svoj doprinos ovoj manifestaciji dati Zavod za zaštitu spomeniika kulture Valjevo. Ova institucija 14. septembra Dane evropske baštine, ali dve decenije svog postojanja obeležiće promocijom knjige “Spomeničko nasleđe Kolubarskog i Mačvanskog okruga”, prezentacijom svog sajta kao i predstavljanjem izvedenih i planiranih radova na kuli Nenadović.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…