infakt__frame.jpgSrbiju na putu ka EU očekuje usklađivanje sa standardima Evrope, u brojnim oblastima društva. Jedna od veoma važnih su bezbednosne i obaveštajne agencije. Ovoj zemlji treba uskoro da stigne jedan, čaršaf od par metara dužine, i tu će stići nekoliko stotina različitih zahteva EU i to će biti evrostandardizacijom naše balkanizacije, a već u prve tri stavke najverovatnije će stajati, da u stvari treba demontirati aktuelni sistem državne bezbednosti u tzv. sistem nacionalne bezbednosti, a kaže prof. dr Milan Pašanski, predsednik Foruma za terorizam, političko nasilje i nasilje u politici.

-To pred nas stavlja vrlo ozbiljne probleme, jer mi zapravo imamo još od Tita pa na ovamo jedan vrlo okoštali, vrlo čvrst sistem. Menjali su se sami termini i nazivi tih organizacija, ali sve se svodilo na to da se zapravo štiti država navodno, a zapravo se štite vrlo konkretni ljudi u vrlo konkretnim foteljama, čiji je krunski kvalitet partijska lojalnost, a ne stručnost, kaže profesor Pašanski.

Sistem nacionalne bezbednosti mora biti komplementaran sistemima nacionalne bezbednosti EU, iz prostog razloga što se svim savremenim bezbednosnim problemima, kao što su terorizam, trgovina oružjem, trgovina ljudima, droga itd, mora pristupiti njihovom suzbijanju sa više strana. I svi sistemi EU ili onih koji pretenduju da uđu u EU moraju biti komplementarni da bi tom zadatku mogli da odgovore i da bi se moglo to sve rukovoditi iz jednog centra.

Postojeće službe ne treba potpuno raspustiti, jer će novi način bezbednosti tražti znatno veći stepen interdisciplinarnog znanja, a to podrazumeva znanje nekoliko stranih jezika, kompjutersku pismenosti itd.

Naš sistem mora postati sistem nacionalne bezbednosti, sistem koje je očišćen od kriminala, depolitizovan i profesionalizovan i jedino tako ćemo dobiti priznanje EU i moći da ostvarimo puniu saradnju sa zemljama u okruženju, zaključio je Pašanski.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…