infakt__frame.jpgPrema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, deca od 11 do 13 godina u Srbiji piju dvostruko više od svojih vršnjaka u Evropi.
U Srbiji je alkohol ipak dostupan svima, uključujući i decu. Tolerantav stav okruženja, reklame, niske cene i običaji koji su često vezani za upotrebu alkohola samo su neki od uzroka velikog broja mladih koji piju. Presudni uticaj imaju porodica i vršnjaci.
“Počinju sa upotrebom alkohola iz radoznalosti, počinju u porodici, imitirajući roditelje, imitirajući osobe iz socijalnog okruženja. Zatim kada su srećni, kada su tužni, kada žele da smanje stres. Preko 70 posto mladih koji konzumiraju alkohol ponekad, često, zapravo potiču iz porodica koje su imale jednog ili oba alkoholičara, nekad ili sad”, kaže Milica Šćekić, psiholog iz Instituta za zaštitu zdravlja Batut.
Prema istraživanjima instituta Batut, više od 50 posto maloletnika povremeno pije, 20 posto se povremeno opija, a njih sedam posto redovno pije.
Istraživanja pokazuju da se čak devet posto dečaka u Srbiji prvi put napilo sa 11 godina, četvrtina ispitanika sa 14, a 12 posto dečaka i 20 posto devojčica prvi put su bili pijani sa 16 godina.
Ministarstvo zdravlja obrazovalo je nacionalnu komisiju za borbu protiv narkomanije i alkoholizma.
Od ukupnog broja lečenih alkoholičara u Beogradu skoro polovinu čine mlađi od 30 godina, a čak 76 posto mladih alkoholičara prvi kontakt sa pićem imalo je u svojoj kući, u prisustvu i uz odobrenje roditelja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…