infakt__frame.jpg>>>1189. – Dubrovnik je sklopio ugovor sa bosanskim banom Kulinom kojim se Dubrovcanima daje sloboda trgovanja u Bosni bez ikakvih ogranicenja i nameta. Ugovor je jedan od najstarijih sacuvanih dokumenata u regionu.

>>>1521. – Turci su pod komandom sultana Sulejmana II Velicanstvenog osvojili Beograd i proglasili ga za sedište Smederevskog sandžaka.

>>>1619. – Roden je francuski državnik Žan Batist Kolber, ministar finansija kralja Luja XIV od 1661, koji je merkantilistickom politikom ucinio Francusku evropskom privrednom silom.

>>>1632. – Roden je engleski filozof Džon Lok John, jedan od utemeljivaca empirizma i liberalisticke filozofije, cije je delo presudno uticalo na razvoj evropske filozofske i društveno-politicke misli.

>>>1842. – Završen je prvi Opijumski rat izmedu Kine i Velike Britanije sporazumom o miru u Nankingu, prema kojem je Kina morala da otvori svoje luke za evropsku trgovinu pod eksteritorijalnom režimu, a Hong Kong da prepusti Britancima.

>>>1885. – Nemacki inženjer Gotlib Dajmler patentirao je prvi motocikl.

>>>1915 – Rodena je švedska glumica Ingrid Bergman, koja je svetsku slavu stekla filmovima snimljenim u SAD. Dobitnik je tri Oskara.

>>>1944. – Na zahtev izbeglicke vlade Kraljevine Jugoslavije kralj Petar II Karadordevic posebnim ukazom oduzeo je komandu generalu Draži Mihajlovicu i pozvao vojsku da se stavi pod komandu Josipa Broza Tita. Kraljeva odluka objavljena je preko radija 12. septembra.

>>>1949. – SSSR je u tajnosti izveo prvu eksploziju atomske bombe. Vest o tome objavile su 22. septembra SAD, Velika Britanija i Kanada.

>>>1965. – Americki vasionski brod “Džemini V”, sa astronautima Gordonom Kuperom i Carlsom Konradom spustili su se u Atlantik nakon rekordnih osam dana provedenih u žemljinoj orbiti.

>>>1978. – Predsednik CK kineske Komunisticke partije Hua Kuo-Feng posetio je Rumuniju, Jugoslaviju i Iran.

>>>1991. – Sovjetski parlament je suspendovao Komunisticku partiju i zamrzao njene bankovne racune, pod optužbom da je bila umešana u pokušaj državnog udara [19-22. avgusta].

>>>1995. – Pod snažnim medunarodnim pritiskom, rukovodstva SR Jugoslavije i Republike Srpske dogovorila su se o formiranju jedinstvene delegacije koja ce ucestvovati u mirovnom procesu u Bosni, a predsednik Srbije Slobodan Miloševic ovlašcen je da pregovara u ime cele delegacije.

>>>2001. – Vrhovni sud SAD osudio je trojicu direktora jedne elektronske firme iz okruga Marin [Kalifornija] za ilegalnu prodaju opreme Indiji, koju bi ona mogla upotrebiti za pravljenje nuklearnog oružja.

>>>2003. – U Francuskoj je u prve dve nedelje avgusta, tokom talasa velikih vrucina umrlo 11.435 osoba. Od velikih vrucina koje su zahvatile Evropu tog meseca umrlo je blizu 20.000 ljudi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…