infakt__frame.jpgJedinstvena i osobena edicija pod nazivom “Valjevski gimnazijalci” ustanovljena je izlaskom iz štampe knjige “U danima tuge” Stevana R. Martića, kojom je obuhvaćeno celokupno književno stvaralaštvo tog pisca. Najveći deo knjige „U danima tuge” ispunjen je Martićevim stihovima koji su 1909. godine objavljenu u Valjevu, u zbirci istoimenog naslova.

Stevan Martić je nakon završenog VI razreda Gimnazije, školovanje nastavlja u Beogradu. U to vreme pored poezije, piše i prozu i dramske skice koje je objavljivao u tadašnjoj periodici. Svaki trag mu se gubi tokom prvog svetskog rata.

Edicija „Valjevski gimnazijalci” koju će objavljivati IP „Kolubara” biće urađena u saradnji sa lekarskom ordinacijom dr Zorana Jokića i Fondacijom Valjevske gimnazije. Naredna knjiga izaći će iz štampe naredne godine i za sada se zna da će predstavljati popis valjevskih gimnazijalaca koji su studirali medicinu i postali lekari. Time će se IP Kolubara na simboličan način uključiti u obeležavanje 140 godina postojanja valjevske bolnice.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…