infakt__frame.jpgAkcija pod nazivom “Tvojih 5 minuta… nečiji ceo život” biće organizovana 22. avgusta od 10 do 15 sati u holu Doma kulture, najavio je Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta na današnjoj konferenciji za novinare.

U letnjim mesecima izražena jestašica krvi, a bolest ne bira vreme, rekao je Đeljko Kovačević iz instituta za transfuziju krvi Srbije i dodao da se gotovo 60% pacijenata iz unutrašnjisti leči u Beogradu.

U Srbiji je svakih 100 sekundi potreban davalac krvi. Bezbedanost pri davanju krvi je apsolutna jer je oprema sterilna i koristi se samo za jednu osobu, a statistike pokazuju da od četiri osobe, bar jednoj u životu zatreba transfuzija.

Akcija je do sada spreovedena u 60 gradova Srbije i odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Crvenog krsta Srbije.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe starosti između 18 i 65 godina i to muškarci svaka 3 meseca, a žene svaka 4.

Postupak pri davanju krvi je jednostavan: najpre se popuni i prođee lekarski pregled koji traje kratko, a potom se daje krv i to traje oko 5 minuta.

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, a tokom davanja potrebno je opusti se jer je taj čin potpuno bezopasan. Nakon davanja krvi može se popij sok, čaj ili voda.

Krv se daje u službi za transfuziju krvi ili prilikom akcija dobrovoljnog davanja koje se organizuju tokom godine.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…