infakt__frame.jpgMultimedijalna etnografska monografija – “Srbija, zemlja, narod, život, običaji”, autora akademika Petra Vlahovića, utemeljena je na bogatoj etnološkoj literaturi i terenskim istraživanjima. Rukopis koji je nastao mnogo godina pre nego što je konačno objavljen, privukao je pažnju bogatim sadržajem, sjajnim analizama i jednostavno sročenim tekstom koji predstavlja sublimaciju dostupnih saznanja o etnološkoj slici i kulturnom nasleđu Srbije.
Multimedijalna monografija, u izdanju Multimedia Production, renomirane izdavačke kuće iz Beograda, sadrži bogato opremljene tekstove, fotografije, muzičke i video odlomke koji oslikavaju etnološku sliku Srbije, njeno stanovništvo, antropogeografske odlike i narodno stvaralaštvo, a predstavljena je sinoć u Valjevu.

Sadržaj je podeljen na četiri celine. U okviru poglavlja Zemlja koncizno su predstavljene prirodna sredina (prostor, klima, reke i jezera, flora i fauna) i rana geografska saznanja o Srbiji odnosno predeone celine. U sekciji Narod izloženi su okviri etničke istorije Srba koji uključuju etničke procese, poreklo stanovništva i njegovu društvenu strukturu. Znatno obimnije je poglavlje o životu u Srbiji koje obrađuje teme kao što su tradicionalna privreda, domaća radinost, saobraćaj, naseljena mesta, narodna arhitektura (sa istorijskim pregledom prvobitnih oblika staništa) i, naročito interesantno, domaći život i ishrana naroda Srbije.

U posebnu, prilično obimnu celinu izdvojeni su tekstovi o narodnim običajima i verovanjima, koji obrađuju sve osnovne elemente kolektivnog ponašanja kao što su pozdravi, gostoprimstvo, narodni pravni i ženidbeni običaji i sezonski ciklusi običaja koji uključuju kolektivne svečanosti, slave i zavetine. Četvrto poglavlje posvećeno je narodnoj umetnosti, pre svega kultu usmenog izražavanja i odlikama junačke epike, kao i muzičkom nasleđu, narodnom glumovanju, likovnoj i primenjenoj umetnosti. Za kraj, autor je priredio zanimljiv članak o etnopsihičkim odlikama naroda našeg kraja.

Glavni meni sadrži stilizovanu mapu Srbije i četiri sličice koje vode u odgovarajuća poglavlja. U pozadini ekrana su bogate grafičke predstave koje oslikavaju temu o kojoj se govori, dok je tekst ispisan u kutijama sa svetlijom pozadinom kako bi bilo lako uočljiv i jednostavan za čitanje. Muzička podloga je u skladu s tematikom programa, video-odlomci imaju malu rezoluciju, a fotografije su prilično dobre i ima ih sasvim dovoljno. Sve u svemu, Srbija je dobro zaokružena monografija koja će lepo upotpuniti kolekciju diskova o istoriji i kulturi našeg zavičaja.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…