infakt__frame.jpgJedinstven u nastojanju da svoje slikarsvo oboji literaturom i obrnuto, Dragan Stojkov, slikar iz Sombora, predstavio se sinoć valjevskoj publici sa 33 slike. Najpre je 1997. godine sa 14 slika ilustrovao srpsku pesmu nad pesmama “Santa Maria dela salute” Laze Kostića, a deo izložbe čine radovi tematski posvećeni ciklusu pesama Matije Bećkovića “Vera Pavladoljska”. 22 slike ovog ciklusa nastale su tokom 2003. godine.
Izložbom slika Dragana Stojkova stvoreno je neobično poetsko i likovno ustrojstvo koje vezuje dva grada slavne kulturne baštine, rekao je izdavač Milan Stepanović na otvaranju izložbe.

Stojkov je doslikao mnoge pesme i dopevao mnoge slike i tako je Stojkov reči učinio vidljivim jer je ovo vek koji ima više gledalaca nego čitalaca, a slike ne ćute i one svakome govore ono što može da vidi rekao je akademik Matija Bećković otvarajući izložbu somborskog slikara.

Poslednjih meseci Dragan Stojkov opsednut je “Hazarima” Milorada Pavića. “Hazarski rečnik”, po mnogima bibliju postmoderne srpske ali i svetske literature, Stojkov poslednjih meseci pretače u mnoštvo slika. Na ovaj način Stojkov povezuje dve upetnosti, poetiku i slikarstvo.

Prvu samostalnu izložbu održao je 1971. u Novom Sadu. Do sada je imao preko 90 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više od 252 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…