infakt__frame.jpgU matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadovic” sinoć je pretstavljena monografija “Meta – staza” Milomira Romanovića slikara, profesora i restauratora. Monografija Meta-staza je izašla krajem 2005.godine kao presek 30-to godišnjeg rada. Knjiga Meta-staza govori o licnom unutrašnjem putu umetnika koji se na neobican nacin susrece sa tokom istorije i kolektivnim nesvesnim. Dramatican, dosledan i beskompromisan put koji se završava spasonosnom radošcu.

O delu Milomira Romanovica govorice Mileta Prodanovic slikar, likovni kriticar, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, pisac.

Milomir Romanović rodjen je 20. maja 1952. godine. Akademiju likovnih umetnostii post-diplomske studije završio je u Beogrdu 1982. godine. Član ULUS-a od 1979. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osnivač je časopisa i grupe “Prospon”, likovnih kolonija “Experiment” i “Hodočašće”; galerija Um-etno-st i “Gima”- Galerija avangarde. Inicirao i koncipirao poetiku projekta ” lelic-cadis, središte”. Učitelj i pokretač projekta “Mlada valjevska umetnicka scena” i pokretac projekta “Srpski Pop-art”.

Iste večeri, u Galeriji 34 otvorena je izložba slika Milete Prodanovića pod nazivom “Lična stvar-iz zapisa jednog izgnanika”. Sloke su nastale u perioduod kraja 2004. i tokom 2005. godine, paralelno sa realizacijom knjige “Meta-staza”. Ciklusi crteža su vezani za umetnikovu infrastrukturu i najintimnije su stvari iz umetnikovog životnog ambijenta, počev od umetniikovog lika, predmeta koji mu služe i elementarni su. Te obične stvari se uzdižu u nivo neobičnosti i metafizičkog spokoja, smatra autor.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…