infakt__frame.jpg>>>1330 – Srpski kralj Stefan Decanski potukao je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana, koji je poginuo u toj bici.

>>>1586 – Tomas Heriot je iz Kolumbije doneo prve krompire u Englesku. Krajem XVI veka krompir je prenet i u Španiju. U pocetku se gajio kao ukrasna biljka, ali se zbog porasta
stanovništva, ratova i gladi poceo širom Evrope koristiti za ishranu.

>>>1655 – Umro je francuski pisac Sirano de Beržerak , poznat po delu “Drugi svet”, u kojem je spojio politicku satiru i naucnu fantastiku. Edmon Rostan ga je uzeo za glavnog junaka popularne komedije “Sirano de Beržerak”.

>>>1741 – Umro je italijanski kompozitor i virtuoz na violini Antonio Vivaldi, jedan od najznacajnijih predstavnika baroka i prethodinika novog doba klasike. Iz njegovog obimnog stvaralackog opusa najcuveniji je koncert za violinu i orkestar “Cetiri godišnja doba”.

>>>1750 – Umro je nemacki kompozitor Johan Sebastijan Bah . Savremenici su ga više cenili kao orguljaša, a interes za njegovu muziku i svest o njegovom znacaju u istoriji muzike pojavili su se tek pocetkom 19. veka u doba muzickog romantizma, narocito nakon Mendelsonovog izvodenja Bahovog remek-dela “Muke po Mateji” [1829].

>>>1794 – Na giljotini su pogubljeni jedan od glavnih voda Francuske revolucije i voda jakobinaca Maksimilijan Robespjer
[Maximilien Robespierre] i njegovi sledbenici. To je bio kraj “jakobinske diktature” koja je zavedena u jesen 1793.

>>>1821 – Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

>>>1858 – Prvi put je upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrebio ga je Vilijem Hercel u Indiji kada je uzeo otisak od Radjadhara Konaija na poledini jednog ugovora.

>>>1868 – Ratifikovan je 14. amandman Ustava SAD, kojim su crnci dobili pravo na americko državljanstvo.

>>>1876 – U bici na Vucjem dolu Crnogorci su pobedili tursku vojsku pod komandom Muktar-paše i naneli joj teške gubitke – oko 4.000 mrtvih i ranjenih i 310 zarobljenih.

>>>1899 – Roden je srpski književni i pozorišni kriticar Velibor Gligoric, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1965. do 1971. Objavio je više dela iz oblasti književne i pozorišne kritike.

>>>1914 – Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. Dalji tok dogadaja doveo je do Prvog svetskog rata.

>>>1919 – U Amsterdamu je poceo Medunarodni sindikalni kongres, na kojem je osnovan Internacionalni savez sindikata, poznatiji pod nazivom Amsterdamska sindikalna internacionala.

>>>1937 – Japanci su u Kinesko-japanskom ratu zauzeli Peking.

>>>1941 – U odmazdi za požare u nemackim garažama, Nemci su u Beogradu u Drugom svetskom ratu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

>>>1942 – Umro je britanski arheolog Vilijam Pitri koji je 1880. poceo prva naucna arheološka iskopavanja u Egiptu i vodio ih gotovo pola veka. Osnovao je Britansku arheološku školu u Egiptu [1906].

>>>1945 – Americki bombarder B-25 je u gustoj magli udario u “Empajer stejt bilding” u Njujorku, tada najvišu zgradu u svetu.Poginulo je 14 ljudi.

>>>1968 – Umro je nemacki hemicar i nuklearni fizicar Oto Han , dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944. Jedan je od inicijatora i potpisnika Getingenškog apela [1957] protiv atomskog
naoružanja.

>>>1976 – U zemljotresu u kojem je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo je najmanje 242.000, a ranjeno 164.000 ljudi.

>>>1984 – Predsednik SAD Ronald Regan otvorio je Olimpijske igre u Los Andelesu, koje su bojkotovali ŠSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za americki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

>>>1999 – Evropski sud za ljudska prava proglasio je francusku državu krivom za torturu nad uhapšenikom osumnjicenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

>>>2000 – Mirovne trupe UN ušle su u delove granicnog podrucja izmedu Libana i Izraela. Izrael je 24. maja, posle 22 godine, povukao svoje trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…