infakt__frame.jpgZnate li da su stari kinezi smatrali da je svako od nas zapravo devet meseci stariji nego što misli? Danas ima sve više dokaza da je to istina. Mnogi naučni rezultati govore da nerođeno dete, posebno u poslednjem razdoblju intrauterinog života oseća, razume i reaguje na spoljni svet (zvuk, svetlo, dodir). Nagli razvoj novih tehnologija, kao i poboljšanja dosadašnje standardne dvodimenzionalne slike u ultrazvučnoj dijagnostici doveli su u posljednjoj deceniji do razvoja dijagnostičkih 4D ultrazvučnih aparata, čija je neinvazivna i istovremeno “real time” interaktivna priroda idealna za primenu u ginekologiji i porodiljstvu.

Sedmi svetski kongres pedantologije održan je prošle jeseni u Zagrebu uz učešće stručnjaka iz 128 zemalja, a pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske. Tom prilikom je najveći deo kongresa bio posvećen primeni 4D ultrazvuka, kaže dr Dragan Subotić. Od pre tri godine, zahvaljujući napretku kompjutera nastao je trodimenzionalni ultrazvuk, a 4D je nešto što postoji oko devet meseci i fetus u materici može da se vidi kao da je van.

Ovim aparatom, moguć je prikaz najsitnijih detalja ploda te se mogu otkriti i najmanje fetalne morfološke anomalije. Vidi se kako plod trlja oči, siše šake ili stopala, mršti se ili smije, zeva ili plazi jezik. U poslednje vreme stvorena su tri evropska centra, u Zagrebu, Španiji i Italiji, sa ciljem da se proučava ponašanje bebe i sad se formiraju tablice u smislu kada se koji pokret javlja, kako ide sazrevanje nervnog sistema i zahvaljujući tome neinvanzivnom metodom moći će da se prati i možda na vreme da se interveniše u slučaju nekih anomalija.

Nastanak trodimenzionalne slike zasniva se na kombinaciji serijskih dvodimenzionalnih slika, zapreminskog skeniranja i tehnici bifokalnih sočiva. Osim što se ova tehnika ultrazvučnog pregleda pokazala korisnom u dijagnostici niza embrionalnih i fetalnih anomalija, značajna je i u sonografskoj dijagnostici urođenih grešaka reproduktivnog sastava. Primena 3D power dopplera u ginekologiji omogućuje trodimenzionalni prikaz krvnih žila ne samo ženskih reproduktivnih organa već predstavlja mogućnost ranog otkrivanja tumora.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…