infakt__frame.jpg>>>1453 – U bici kod Kastijona Francuzi su postigli odlucujucu pobedu nad Englezima, koja je dovela do okoncanja Stogodišnjeg rata.

>>>1762 – Ubijen je ruski car Petar III tri dana nakon što je oboren sa vlasti i zatvoren. Presto je preuzela njegova supruga Katarina II [Velika], koja je kasnije postala jedan od najcuvenijih ruskih vladara.

>>>1790 – Umro je škotski ekonomista Adam Smit, uz Dejvida Rikarda, najpoznatiji predstavnik engleske klasicne politicke ekonomije. Postavio je osnove radne teorije vrednosti. [“Bogatstvo naroda”, “Teorija moralnih osecanja”].

>>>1890 – Sesil Roudz, po kojem je Rodezija dobila naziv, postao je premijer Kapske kolonije u Južnoj Africi.

>>>1912 – Umro je francuski matematicar, fizicar i filozof Žil Anri Poenkare. Razvio je teoriju automorfnih funkcija i istkažidemilitarizaciji i denacifikaciji Nemacke i dogovorili su se o teritorijalnim promenama u istocnoj Evropi.

>>>1946 – U Beogradu je pogubljen Dragoljub Draža Mihailovic, general kraljevske jugoslovenske vojske i voda cetnickog pokreta u Drugom svetskom ratu.

>>>1959 – Umrla je cuvena americka džez i bluz pevacica Bili Holidej.

>>>1968 – U Iraku je oborena vlada Abdula Arefa, a na vlast je došlo desno krilo BAAS partije. Predsednik republike, a kasnije i vlade postao je general Ahmed Hasan al-Bakr.

>>>1969 – U Španiji, general Fransisko Franko imenovao je za svog naslednika princa Huana Karlosa, koji je preuzeo vodjstvo države 22. novembra 1975, dva dana nakon diktatorove smrti.

>>>1973 – U Avganistanu je proglašena republika nakon vojnog udara kojim je prekinuta cetrdesetogodišnja vladavina kralja Mohameda Zahir Šaha. Predsednik je postao bivši premijer Sardar Muhamad Daud Kan.

>>>1998 – Posmrtni ostaci ruskog cara Nikolaja II Romanova i clanova njegove porodice, preneti iz Jekaterinburga 80 godina nakon ubistva, sahranjeni su u Sankt Peterburgu. Svecanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Rusije Boris Jeljcin.

>>>1998 – Džinovski talasi izazvani snažnim zemljotresom na dnu Pacifika odneli su šest sela na severozapadnoj obali Papue Nove Gvineje. Poginulo je oko 2.000 ljudi.

>>>1998 – Na konferenciji UN u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljan prvi stalni Medjunarodni krivicni sud za ratne zlocine. SAD su odbile da se prikljuce tom sudu. Do marta 2003. sporazum je ratifikovalo 89 zemalja.

>>>2000 – Bašar el-Asad postao je predsednik Sirije, obecavši prilikom inauguracije da ce nastaviti nepopustljivu politiku prema Izraelu kakvu je vodio njegov otac Hafez el-Asad, koji je umro 10. juna.

>>>2001 – Na osnovu odluke vlade SRJ, princ Aleksandar Karadjordjevic i clanovi njegove porodice uselili su se u kraljevsku rezidenciju u Beogradu koja je jugoslovenskoj kraljevskoj porodici oduzeta posle Drugog svetskog rata.

>>>2001 – Nakon završetka sukoba na Kosovu i prestanka vazdušnih napada NATO-a na SRJ, istražitelji Medunarodnog suda za ratne zlocine iz Haga pronašli su, prema izjavi portparola tužilaštva suda Florens Artman, tokom 1999. i 2000. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…