deponija.jpgSprovedena je uspešna kampanja i napravljeni su prvi, ali uspešni koraci u cilju početka razvrstavanja smeća, što će kasnije biti nastavljeno u cilju upotrebe razvrstanog materijala koji može da se reciklira i koristi u industrijske svrhe, ocena je dr Hofmana nakon boravka u valjevu povodom završetka projekta Exchange, odnosno Jačanje kapaciteta upravljanja komunalnim otpadom u opštini Valjevo.

Dr Hofman je dodao i da je Valjevo na dobrom putu da nastavi realizaciju projekta i očuva prirodne lepote grada i okoline. Ljude treba ohrabrivati i podsticati da nastave sa ovom praksom kako bi to postao običak kao i u Evropi, a podrška svakako mora ići i od lokalne samouprave. Realizacuja projekta u samo jednom delu grada samo je početak i prema rečima Vere Milekić, menadžera projekta mora se uložiti napor da se ta prasa proširi i na ostale delove grada.

Gosti iz Nemačke takođe su naglasili da se odnošenje smeća i u Nemačkoj finansira iz komunalne takse i da bi komunalna preduzeća ovde morala imati veću samostalnost u tom pogledu. ono što je posebno inpresioniralo dr Hofmana je entuzijazam dece u obdaništu koja su prihvatila razvrstavanje smeća, iskustva su pokazala da se taj odnos prema očuvanju sredine kod dece brzo razvija i da deca ubrzo postaju učitelji svojim roditeljima.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…