infakt__frame.jpg>>>1533 – Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen.

>>>1690 – U bici kod Bojna, u “Slavnoj revoluciji”, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio je katoličke snage Džejmsa II.

>>>1844 – Rodjen je Petar I Karadjordjević, kralj Srbije [1903-1918] i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca [1918-21].

>>>1871 – Rodjen je hrvatski političar i pisac Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvete u vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara 1927, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju.

>>>1876 – U crnogorsko-turskom ratu [1876-78] Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobedili tursku vojsku.

>>>1920 – Rodjen je američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla Taidje Kan, poznat kao Jul Briner. Igrao je u mnogim filmovima, a nagradu Oskar dobio je za ulogu u muzičkom filmu Kralj i ja.

>>>1921 – Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

>>>1921 – Održano je prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo je Somborsko sportsko društvo.

>>>1935 – Umro je francuski oficir Alfred Drajfus, čije je sudjenje za izdaju 1894. podelilo francusku javnost na dva tabora – demokrate, republikance, s jedne, i rojaliste, klerikalce, s druge strane.

>>>1937 – Umro je američki kompozitor Džordž Geršvin.

>>>1960 – Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Čombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

>>>1978 – U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo je oko 200 ljudi.

>>>1979 – Americka vasionska stanica “Skajlab”, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

>>>1982 – U Beogradu je umro jugoslovenski pisac Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1987 – UN su proglasile za petomilijarditog stanovnika planete novorodjenog dečaka u Zagrebu Mateja Gaspara.

>>>1989 – Umro je engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumača likova Vilijama Šekspira, prvi glumac kojem je dodeljena plemićka titula.

>>>1991 – Avion sa hodočasnicima iz Nigerije srušio se u plamenu u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginuli su svi putnici i članovi posade [261].

>>>1995 – Bosanski Srbi zauzeli su Srebrenicu, a potom Žepu [25. jula]. Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prebačeno je na teritoriju pod kontrolom vlade u Sarajevu.

>>>1995 – U Francuskoj je umro general Gojko Nikoliš, lekar, narodni heroj, španski borac i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1996 – Sudsko veće Medjunarodng suda za ratne zločine u bivšoj SFRJ u Hagu potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao medjunarodne poternice.

>>>2000 – Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona, u Kejmp Dejvidu su počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom izmedju izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vodje Jasera Arafata.

>>>2001 – U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio sudjenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

>>>2002 – Italijanski parlament je odobrio muškim naslednicima krune da se vrate u zemlju, čime je okončan 56-godišnji egzil kraljevske porodice zbog optužbi da je saradjivala sa fašistima.

>>>2004 – Na devetu godišnjicu masakra u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni su posmrtni ostaci 338 osoba muslimanske nacionalnosti, ubijenih u leto 1995. U tom centru je do tada pokopano ukupno 989 identifikovanih tela.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…