unutrasnjost muzeja.jpgNedavno je iz štampe izašla knjiga Virtuelni muzej autora Deloša Bernara u izdanju IK Clio.
Ubrzani razvoj informatike, dokumentaristike i pre svega tehnologije daje novi zamah teorijskim pogledima u oblasti muzeologije i otvara prostor za nastanak ovakve knjige. Novi mediji za autora nisu samo tehnicka sredstva, vec pre svega nosioci ogromne snage transformacije realnog. Racenziju za ovu knjigu napisao je Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja Valjevo.

Primena savremenih medija u svetu muzeja odvaja funkciju prezentacije od institucije, to jest od muzeja kao zgrade i ustanove. U tome Deloš ne vidi raskid sa tradicionalnom ulogom muzeja, vec ispunjenje do kraja. Narodni muzej u Valjevu gledano sa sa aspekta tehnologije može se svrstati u moderne muzeje sa veoma ažurnim sajtom.

Njegova poruka je optimisticna: umesto da nas zabrinjava, pokušajmo da ga razumemo – virtuelni muzej je vec tu! Nove tehnologije menjaju i način na koji posetioci uživaju u muzejskim postavkama – umesto da odu na lice mesta, sve češće moći će da obavljaju posete iz svoga doma, koristeći Internet i sajtove muzeja.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…