infakt__frame.jpgPostojeće zalihe i ovogodišnji umanjeni rod pšenice, od 1,6 do 1,7 miliona tona, očekuje se da će biti dovoljni da podmire domaće potrebe i spreče značajniji uvoz te žitarice. Inspekcija Ministarstva pokazala je da na zalihama postoji od 350.000 do 360.000 tona pšenice.
Opasnost za domaće bilansne potrebe ipak postoji zbog mogućeg izvoza, jer se svake godine preko 100.000 tona pšenice plasira na tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova, Crne Gore, koji takođe imaju problem sa lošim rodom.
Ove godine zasejano je 530.000 hektara pšenice, a biće požnjeveno oko 500.000 hektara. Očekivani prosečni prinos biće od 3,2 do 3,3 tone po hektaru.
Ministarstvo neće plaćati premiju za pšenicu i neće biti spuštanja carine za eventualni uvoz pšenice, ali će ove godine subvencionisati skladištenje pšenice individualnim poljoprivrednim proizvođačima sa 750 dinara po toni, napraviti detaljan plan otkupa i kontrole otkupa, i pokušati da na proleće iduće godine za narednu setvu obezbedi regresirano gorivo i kratkoročne kredite.
Cena pšenice na svetskim tržištima je trenutno oko 13 dinara po kilogramu i stalno raste, a prognoze su da će dodatno rasti.
Na našem tržištu ratari traže cenu iznad 10, pa i do 12 dinara, i subvencije od države po kilogramu, u čemu ih mlinari podržavaju, ali im nude cenu od devet dinara.
U ministarstvu kažu da sve treba prepustiti ponudi i potražnji, odnosno da je tržište najbolji arbitar, a da o premijama nema ni govora.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…