pejzazi.jpgOnaj ko peče rakiju u svom domaćinstvu, a ne bude registrovan proizvođač i prodavac, moraće šljivovicu, kajsijevaču, dudovaču ili viljamovku sam ili uz pripomoć prijatelja, rodbine i komšija i da popije jer će nelegalna prodaja alkoholnih pića biti strogo zabranjena – predviđa, između ostalog, nacrt novog zakona o rakiji i ostalim alkoholnim pićima koji je sačinilo Republičko ministarstvo poljoprivrede, a koji bi uskoro trebalo da se nađe i pred poslanicima Skupštine Republike Srbije.
Svrha donošenja novog zakona je uvođenje reda u proizvodnji alkoholnih pića. Mora se znati ko, kako i od čega proizvodi rakiju, a takođe i kakvog kvaliteta moraju biti alkoholna pića koja se prodaju na tržištu. Novim zakon treba suzbiti sivo tržište i naravno popuniti budžet jer su alkoholna pića svugde u svetu značajan izvor državnih prihoda. Prethodnih godina u ovoj oblasti je bilo dosta problema, a otrovna rakija je čak i ubijala ljude.
Proizvodnja rakije u “domaćoj radinosti” neće biti zabranjena, ali onaj ko želi da je prodaje moraće da bude registrovan za tu delatnost. Voćari treba da znaju da se pod prodajom smatra i ponuda pića u ugostiteljskim objektima, podrumima pića, kao i pored puteva, gde su kupci obično do sada bili turisti, na vašarima, pijacama…Takođe, biće zabranjena proizvodnja rakije od uvoznog voća, dok za sada naši voćari koji proizvode voće namenjeno za pečenje rakije neće morati biti registrovani. Međutim, kada bude završen katastar proizvođača voća, sirovine za alkoholna pića moraće se kupovati samo u voćnjacima registrovanim u katastru.

Novim propisima o rakiji biće regulisano i pitanje dodavanja šećera, a za švercere i falsifikatore omiljene šećeruše će biti stavljene van zakona. Prilikom proizvodnje alkoholnih pića neće se smeti dodavati šećer radi popravljanja slasti matičnog soka, kljuka, komine i pikea voća, niti pak za popravljanje slasti gotovog proizvoda. Takođe, biće zabranjeno stavljanje u promet rakije kojoj prethodno nije proveren kvalitet i koja nema uverenje o kvalitetu. Neće se moći prodavati ni mešavina domaće i uvozne rakije,a proizvođačima rafinisanog etanola biće zabranjeno da se bave proizvodnjom rakije.
Visine kazni za prekršioce još nisu određene, ali je sigurno da će biti rigorozne, jer će se protiv prekršioca zakone pokretati i krivični postupak.
Novi zakon omogućava i zaštitu geografskog porekla rakije, i to kroz tri oblika: zaštićeno poreklo (ZP), zaštićena oznaka (ZO) i priznato tradicionalno ime (PTI). Zaštićenim poreklom se sme označiti samo rakija proizvedena od sirovine s određenog područja koja pri tom ima osobine karakteristične za taj region. Priznatim poreklom mogu se označiti rakije za koje je osnovna sirovina proizvedena u određenom voćarskom kraju, a pritnato tradicionalno ime nose pića koja se tradicionalno proizvode i pune u orginalnu ambalažu u Srbiji. Zaštita imena rakije biće utvrđena posebnim propisima. Rešenje o dobijanju oznake porekla rakije izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a postupa i uslovi dobijanja “žiga” biće naknadno propisani.
Novi zakon omogućava i stvaranje udruženja proizvođača voća i rakije kako bi i jedni i drugi na najbolji način zaštitili svoje interese.
Oni koji budu želeli da se bave proizvodnjom i prodajom rakije moraće da zadovolje stroge sanitarno-tehničko-tehnološke uslove. Pored toga u slučaju proizvodnje rakije s oznakama porekla biće detaljno kontrolisana i proizvodnja rakije, ali i voća od koje se ona dobija. Nadzor nad sprovođenjem zakona obavljaće Republička poljoprivredna inspekcija.
Zakon rakiju definiše kao alkoholno piće dobijeno od voća, grožđa, jestivih šumskih plodova, žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina dobijeno destilacijom fermentisanog matičnog soka sa minimalnim sadržajem alkohola od 15 odsto. Ostala alkoholna pića po ovom zakonu su likeri, i to slatki, gorki, specijalni i desertni. Tu su i alkoholna pića od meda.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…