infakt__frame.jpgNa inicijativu Federacije nevladinih organizacija Srbije,Resurs centar Valjevo i Odbor za ljudska prava Valjevo su tokom 2005.g. pokrenuli lokalnu inicijativu za obezbeđivanje sredstava iz budžeta lokalnih samouprava u Srbiji za finansiranje projekata lokalnih nevladinih organizacija. S obzirom da postoji interesovanje od strane opštine Valjevo da i u narednoj godini odvoji određena sredstva iz opštinskog budžeta za projekte valjevskih nevladinih organizacija, Resurs centar Valjevo i Odbor za ljudska prava Valjevo podsećaju da je planom pripreme budžeta za 2007. godinu predviđeno da do 15. june lokalni organ uprave izda uputstvo za pripremu nacrta budžeta lokalne vlasti. 15. jul je krajnji rok da direktni budžetski korisnici dostave predlog finansijskog plana lokalnom organu uprave nadležnom za finansije. Do 15.septembra lokalni organ uprave nadležan za finansije dostavlja nacrt budžeta nadležnom izvršnom organu lokalne vlasti, a već početkom oktobra nadležni izvršni organ lokalne vlasti dostavlja predlog budžeta lokalnoj skupštini i Ministarstvu. Zakon predviđa da do
15.decembra lokalna skupština donosi budžet i do 25. decembra ga dostavlja nadležnom ministarstvu.
Da bi i nevladine organizacije mogle da konkurišu za sredstva iz budžeta lokalnih samouprava, neophodno je da lokalna samouprava prilikom planiranja budžeta u okviru svog kontnog okvira koristi konto 481000 DONACIJE NVO ( spada u konto 480000 OSTALI RASHODI ). U okviru ovog konta je potrebno opredeliti određena budžetska sredstva za finansiranje projektnih aktivnosti nevladinog sektora.

Imajući u vidu činjenicu da od 15.07. do 15.09. svi direktni budžetski korisnici dostavljaju predlog finansijskog plana lokalnom organu uprave upućen je poziv lokalnim NVO da dostave svoje predloge projektnih aktivnosti koje planiraju da realizuju u narednoj 2007 godini. Ukoliko nevladine organizacije i udruženja građana dostave svoje finansijske planove u ovom roku, stvaraju se uslovi da NVO i udruženja građana aktivno učestvuju u kreiranju budžeta za 2007.godinu i za pokretanje inicijative za raspisivanja konkursa za finansiranje aktivnosti NVO i udruženja građana sa teritorije opštine Valjevo za 2007.g..

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…