infakt__frame.jpgKvalitetno sudstvo podrazumeva ravnomernu raspoređenost i opterećenost kako bi građani na jednak način mogli da ostvare neka svoja prava. Zakonom o sudovima predviđena je reforma sudova i stvaranje mreže opštinskih i okružnih sudova sa potpuno drugačijom nadležnošću, novina je Apelacioni i Upravni sud, a i Vrhovni sud Srbije dobiće potpuno drugačija ovlašćenja, rekla je Vida Petrović Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije. Nakon toga potrebno je napraviti procenu broja sudija kako bi građani imali kvalitetnu pravnu zaštitu.

U nadležnosti Vrhovnog suda Srbije su i dokapitalizacija i predmeti vezani za privatizaciju, izborni sporovi i samim tim pojačan je pritisak javnih ličnosti na rad suda najviše putem medija, keže Škero.

Sudstvo kod nas je dugo godina u nazad korišćeno, u njega se nije ulagalo, došlo je do slabljenja sudskog kadra. Kada se sudstvo i danas koristi i zloupotrebljava, kada ge ne poštuju druge institucije, teško da će onda imati i ugled kod građana, kaže Škero. Svi moramo poštovati sudstvo, izgrađivati ga, ako hoćemo da imamo demokratiju, jer osnovna postavka postojanja demokratskog društva je postojanje pravne države, a u okviru nje onda će biti i kvalitetno sudstvo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…