zlatibor.jpgOrganizacija za međunarodnu pomoć i razvoj – IRD, u okviru programa CRDA, koji finasira Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj – USAID, pokrenula je Program podrške privrednim subjektima zapadne Srbije u procesu sertifikacije i/ili uvođenja međunarodnih standarda i sistema za upravljanje kvalitetom. Cilj programa je da se, kroz pružanje stručne i finansijske pomoći, ovaj proces omasovi i ubrza i time doprinese podizanju nivoa kvaliteta i konkurentnosti domaćih proizvoda, što će olakšati njihov plasman na probirljivom svetskom tržištu.

Za ove namene Organizacija IRD izdvojila je sumu od 70.000 dolara, koja će biti upotrebljena za pripremu i štampu informativne brošure, organizovanje edukativnih seminara i, najvećim delom, za finansiranje troškova konsultacija, odnosno pripreme poslovnih subjekata za uvođenje, kao i za samu sertifikaciju, raznih međunarodnih standarda. Pojedinačna pomoć kreće se do 65% ukupnih troškova, do maksimalnog iznosa od 5.000 dolara po korisniku. Program je pokrenut 1. februara 2006. godine i trajaće do 30. septembra 2006, uz mogućnost produženja.

– Sredstva ovog programa namenjena su budućim nosiocima sertifikata ili znakova usaglašenosti, u prvom redu malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim zadrugama,udruženjima i poljopriivrednim gazdinstvima, koja se bave proizvodnom ili uslužnom delatnošću u okviru prehrambenog ili neprehrambenog sektora. Da bi učestvovali u ovom programu potencijalni korisnici podrške moraju da ispune sledeće uslove i to da su Zakonski registrovani kod nadležnih organa, da su u većinskom privatnom vlasništvu, orijentisani razvoju poslovne aktivnosti sa efikasnom strukturom upravljanja, da zapošljavaju najmanje 3 osobe, odlučni su da uspešno završe process sertifikacije, i spremni su da, pre IRD-ovog plaćanja, sami finansiraju najmanje 35% ukupnih troškova konsultanata ili sertifikacione kuće. Ovim sredstvima moraju se pokriti svi troškovi pred- ocenjivanja (pre-assessmenta ili pre-audita) i prijave-takse za sertifikaciju.

U prvom redu sredstva iz ovog programa namenjena su za finansiranje sertifikacije i uvođenje
sistema za upravljanje kvalitetom – QMS ISO 9001, sistema za zaštitu životne sredine – EMS ISO 14001, obezbedjenje zdravstvene ispravnosti hrane – HACCP i/ili EurepGAP, sertifikaciju organskih proizvoda – Organic i sertifikaciju usaglašenosti sa Evropskim normama ispravnosti proizvoda – CE znak.
Program će finansijski podržati uvođenje, odnosno sertifikaciju i drugih standarda koji doprinose podizanju nivoa kvaliteta i konkurentnosti proizvoda ili unapređenju poslovanja firmi, odnosno jačanju izvoza. U tom slučaju potrebno je da podnosilac navede podatke o tržištu koje zahteva određeni standard i o potencijalnom konsultantu ili sertifikacionom telu, kao i da definiše pozitivne efekte koji se postižu, kao i očekivano trajanje procesa i troškove.

Sve potrbne informacije privredni subjekti mogu dobiti u Regionalnoj kancelariji IRD-a, na sajtu ove organizacicje ili u RPK Valjevo. Popunjene prijave za učešće u programu, zajedno sa pratećom dokumentacijom, zainteresovana pravna i fizička lica dostavljaju nadležnoj Regionalnoj kancelariji IRD-a u štampanoj verziji, i to najkasnije do 31.avgusta 2006. godine.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…