infakt__frame.jpg>>>1810. – U Rio de la Plati [sadašnja Argentina] počela je pobuna protiv španskog kolonijalnog režima i vlast je preuzela privremena vlada.

>>>1840. – U Srbiji je uveden javni poštanski saobraćaj otvaranjem prve pošte u Beogradu u zdanju na Kalemegdanu. Pošiljke su otpremane u unutrašnjost sredom i subotom.

>>>1856. – Rođen je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

>>>1889. – Rođen je ruski konstruktor aviona i helikoptera Igor Ivanovič Sikorski, jedan od najznačajnijih pionira avijacije, koji je helikopter konstruisao još 1908, a 1913. prvi izgradio avion s više motora.

>>>1892. – Rodjen Josip Broz, doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, vrhovni komandant oružanih snaga, koji je autokratski upravljao Jugoslavijom 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja zapravo i nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski gradio tokom vladavine.

>>>1911. – Predsednik Meksika Porfirio Dijas dao je ostavku posle pobede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

>>>1922. – Rođen je italijanski političar Enriko Berlinguer, generalni sekretar Komunističke partije Italije od 1972. do smrti 1984, jedan od najistaknutijih pobornika “evrokomunizma”.

>>>1923. – Velika Britanija je priznala nezavisnost Transjordanije pod emirom Abdulahom.

>>>1929. – U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je premijera drame “Gospođa ministarka” Branislava Nušića na kojoj je naslovnu rolu tumačila Žanka Stokić, kojoj je Nušić unapred namenio ulogu.

>>>1944. – Pod šifrom “Konjički skok” Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, u nameri da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

>>>1962. – Umrla je srpska slikarka Zora Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1963. – Samit afričkih država u Adis Abebi okončan je sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva.

>>>1969. – U Sudanu je državnim udarom bez prolivanja krvi vlast preuzeo pukovnik Džafer Muhamed el Nimeiri, koji je oborio demokratski izabranu civilnu vladu i odmah se proglasio general-majorom.

>>>1991. – Tokom dvodnevnog “vazdušnog mosta”, Izraelci su prebacili 15.000 etiopskih Jevreja iz Adis Abebe u Izrael.

>>>1995. – Četiri časa pre isteka ultimatuma, kojim je zaprećeno bombardovanjem ako ne prestanu borbe oko Sarajeva, NATO avioni su bombardovali širu okolinu Pala.

>>>1997. – Armija je vojnim udarom zbacila civilnu vladu Sijera Leonea i prinudila predsednika Ahmada Tedžana Kabaha da napusti tu zapadnoafričku zemlju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…