infakt__frame.jpg>>>1543. – Umro je poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u istoriji nauke.

>>>1544. – Rodjen je engleski lekar i fizičar Vilijam Gilbert, nazvan “ocem elektriciteta”, lični lekar kraljice Elizabet I.

>>>1686. – Rodjen je nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1726. izradio prvi termometar sa živom.

>>>1743. – Rodjen je francuski lekar i novinar Žan Pol Mara, jedan od vodja Francuske revolucije i lider montanjara.

>>>1819. – Rodjena je britanska princeza Aleksandrina Viktorija, koja je kao kraljica Viktorija I bila na prestolu od 1837. do 1901.

>>>1822. – Trupe pod komandom Antonija Hosea de Sukrea potukle su Špance u bici kod Pićinće, čime je Kito obezbedio nezavisnost od Španije.

>>>1844. – Pronalazač telegrafa Semjuel Morze poslao je iz Vašingtona u 65 kilometara udaljeni Baltimor prvu telegrafsku poruku u istoriji, koja je glasila: “Šta je to Bog uradio?”.

>>>1850. – Rodjen je srpski revolucionar Afanasije Stojanović, jedini učesnik Pariske komune medju južnim Slovenima, koji je 1871. ranjen na barikadama.

>>>1899. – Rodjen je srpski arhitekta Branislav Kojić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti, projektant Umetničkog paviljona na Kalemegdanu i starog dela palate “Borba”.

>>>1926. – Otvorena je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, čija gradnja je uz pomoć Karnegijeve zadužbine započeta 1921, a završena 1924.

>>>1941. – Na izlazu iz Danskog prolaza, nemački ratni brod “Bizmark”, koji je krenuo u Atlantik da potapa britanske konvoje, pogodio je u Drugom svetskom ratu britansku krstaricu “Hud”, od čijih su se 1.422 mornara spasla samo trojica.

>>>1941. – Rodjen je američki pevač i kompozitor Robert Cimerman, poznat kao Bob Dilan, jedan od najpopularnijih muzičara 20. veka.

>>>1964. – U nemirima na fudbalskoj utakmici u prestonici Perua Limi, izazvanim odlukom sudije da poništi gol domaće ekipe, poginulo je više od 300 ljudi, u najgoroj nesreći u istoriji fudbala.

>>>1974. – Umro je američki pijanista, kompozitor i šef orkestra afričkog porekla Edvard Kenedi “Djuk” Elington, jedan od najznačajnijih džez muzičara.

>>>1977. – Predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta ŠSR Nikolaj Podgorni isključen je iz Politbiroa vladajuće Komunističke partije.

>>>1993. – Eritreja je stekla nezavisna od Etiopije posle tri decenije gradjanskog rata.

>>>1994. – U stampedu muslimanskih hodočasnika u Meki u Saudijskoj Arabiji je poginulo 270 ljudi.

>>>1995. – Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da su Grčka, Bugarska, Grčka, Moldavija, Rumunija i Ukrajina, u skladu s članom 50 Povelje Ujedinjenih nacija, podnele Savetu bezbednosti zahtev za hitno obeštećenje zbog štete koju trpe usled sankcija protiv Savezne Republike Jugoslavije.

>>>1995. – Umro je engleski državnik i publicista Džejms Harold Vilson, vodja Laburističke stranke, premijer Velike Britanije od 1964. do 1970. i od 1974. do 1976.

>>>2000. – Apelacioni sud u Santjagu oduzeo je imunitet Augustu Pinočeu, čime je otklonjena prepreka za podizanje optužnice protiv bivšeg čileanskog diktatora zbog kršenja ljudskih prava.

>>>Danas je Dan slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija, Grka iz Soluna, osnivača slovenske književnosti i tvoraca prvog slovenskog pisma glagoljice. To pismo stvorili su prilagodjavanjem grčke azbuke slovenskim glasovnim potrebama na koje su preveli više crkvenih knjiga.

U prosvetiteljskom radu u Velikoj Moravskoj, gde ih je na molbu kneza Rastislava poslao romejski [vizantijski] car Mihailo III, naišli su na veliki otpor nemačkih crkvenih velikodostojnika, pa su morali da idu u Rim da se pravdaju pred papom. Posle Kirilove smrti u Rimu, Metodije je nastavio misionarski rad u Moravskoj i Panoniji. Kad je umro, njihovi učenici su proterani iz Moravske, ali su nastavili rad medju južnim Slovenima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…