infakt__frame.jpgBrdsko-planinska područja Srbije su njeno bogatstvo i njena lepota. Zajedničke osobine većine planina su velike površine pod četinarskim i listopadnim šumama, pašnjacima, livadama, umerena visina i vrlo prijatna klima i zimi i leti. Tržišni trendovi sve više se kreću u korist seoskog turizma, što potvrduju i procene Svetske turisticke organizacije. Zaštićena kulturna dobra, manastiri, arheološka nalazišta, bogata i netaknuta priroda samo su neka od ogromnih, ali neiskorišćenih mogućnosti za razvoj turizma u valjevskom kraju. Udruženje domaćina Valjevo je osnovano 5. maja prošle godine u Leliću sa osnovnim ciljem da unapredi život na selu sa posebnim akcentom na razvoj seoskog turizma, a što bi moglo uticati i na povratak mladih na selo.

Udruženje domaćina je saradnji u sa JP “Valjevo-Turistom”, a uz pomoć Gljivarskog društva Valjevo i Društva za proučavanje lekovitog bilja Valjevo, preduzelo i konkretne korake, na animiranju domaćina u cilju bavljenja seoskim turizmom. Od 54 zainteresovana domaćinstva kategorisano je 24 u 17 sela sa preko 100 ležaja i održana su predavanja u vezi bavljenja seoskim turizmom.

Udruženje domaćina je za sajam turizma odštampao zajednički prospekt u tiražu od 3000 primeraka.

U planu je nastavak animiranja novih domaćina da se bave seoskim turizmom, stalna edukacija domaćina u vezi bavljenja seoskim turizmom, uz angažovanje stručnjaka iz ove oblasti, obuka domaćina u pravilnom sakupljanju i pripremanju gljiva i šumskih plodova, štampanje vodiča za pravilno sakupljanje i korišćenje gljiva i šumskih plodova, štampanje prospekata u cilju animiranja potencijalnih gostiju, izrada sajta, zajedničko organizovanje manifestacija Dani gljiva na valjevskim planinama, Lekovitim stazama valjevskih planina i druge, zajednički nastup na sajmovima, pomoć u osnivanju novih udruženja i otvaranje stalne kancelarije za pomoć zainteresovanim u vezi bavljenja seoskim turizmom.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…