Narodni muzej Valjevo, domaćin je ovogodišnje centralne svečanosti u SCG, povodom Svetskog dana muzeja, 18. maja. U duhu ovogodišnje teme “Muzeji i mladi”, pripremljen je zanimljiv program kojim će animirati publiku i skrenuti pažnju na muzejsku delatnost, najavio je direktor Narodnog muzeja Valjevo Vladimir Krivošejev. Za sve stanovnike Valjeva obezbeđen je i besplatan ulaz u muzejske postavke u Muselimovom konaku tokom Nedelje muzeja, od 16. do 20. maja.

– Povodom Svetskog dana muzeja, odštampano je i 3.000 besplatnih ulaznica – reklamnih prospekata, koji će biti distribuirani preko knjižara, kafića, frizerskih salona, automehaničarskih radnji i biletarnica bioskopa, biletarnica za naplatu oglasa lokalnih medija. Valjevski Narodni muzej postavio je i novu verziju sajta (www.museum.org.yu) sa kojeg je moguće preuzeti besplatno i muzejsku elektronsku kviz igricu “Brankovina”. Između ostalog, u Galeriji valjevskog muzeja 18. maja biće održan kviz učenika osnovnih škola sa teritorije Valjeva o poznavanju muzejskih postavki u Muselimovom konaku i Brankovini. Stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo prošle godine dobila je nagradu “Mihajlo Valtrović” Muzejskog društva Srbije (MDS) za najbolji projekat.

Obeležavanje Međunarodnog dana muzeja prvi put ove godine organizuju zajedno Nacionalni komitet IKOM-a Srbije i Crne Gore i MDS. Na dan obeležavanja Svetskog dana muzeja u Valjevu se očekuje oko 200 učesnika.

Radni deo centralne svečanosti u Valjevu podrazumeva vanrednu skupštinu Nacionalnog komiteta IKOM SCG, dodelu IKOM-ovih nagrada za projekat, muzej, kustosa i publikaciju godine, kao i zahvalnica novinarima koji su tokom prošle godine pratili sa najvećom pažnjom muzejsku delatnost. Biće predstavljen i Bilten MDS, a posle radnog dela predviđena je poseta Brankovini, gde se u staroj protinoj školi nalazi učionica sa kraja 19. veka, čiji je pandan nova učionica, namenski muzejski prostor za decu.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…