infakt__frame.jpgU petak, 12. maja, Kit Simons, Direktor Agencije Sjedinjenih država za međunarodni razvoj (USAID) u SCG i Sava Sarić, predsednik opštine Ub, svečano će otvoriti novoizgrađenu stočnu pijacu i objekat za leženje fazana i pernate živine na Ubu.

Opština Ub identifikovala je potrebu za izgradnjom savremene stočne pijace kao visok prioritet. Prodaja stoke obavljala se u nezdravim i nesigurnim uslovima u centru grada, nadomak osnovne škole. Stara pijaca bila je malog kapaciteta i bez osnovne infrastrukture. Građani i lokalna vlast Uba doneli su odluku da izgrade stočnu pijacu na 0.92 ha, udaljenu od gradskog jezgra. Projekat je uključivao: pripremne radove, dovođenje vode i kanalizacije, izgradnju puta, radove na pijaci, izgradnju prijemnog objekta, ograde, pristupne rampe i štala. Projekat ima veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj opštine Ub, posebno poljoprivrede. Poljoprivredna proizvodnja će se povećati zbog poboljšane prodaje i pristupa tržnici od strane kupaca i ponuđača, koji će poslovati u unapređenim uslovima rada. Stočna pijaca će povećati kapacitete prodavaca sa Uba i kolubarskog okruga i stvoriti uslove za dodatne prihode u poljoprivredi. Projekat takođe stimuliše razvoj sela opštine Ub. Njegova vrednost je 300,052 dolara, od čega je USAID investirao 156,006 dolara, dok je 144,046 dolara obezbedila opština Ub.

Takođe, sportski lov i lovni turizam nadomak Beograda, predstavljaju odlične potencijale za Ub. Na Ubu se nalazi Lovačko udruženje „Tamnava” koje broji preko 1.100 članova. Udruženje poseduje kapacitete za proizvodnju 14.200 fazana godišnje, koji su ranije uzgajani u neadekvatnim uslovima tri meseca u godini. Uzgajalište ima mali broj sezonskih radnika što je rezultiralo visokim troškovima proizvodnje i niskom profitabilnošću za Lovačko udruženje. Udruženje je otpočelo projekat izgradnje novog objekta za uzgoj, kao i kupilo postojeći objekat kako bi dobilo dozvolu Ministarstva poljoprivrede da pored fazana obavlja i uzgoj pilića (brojlera). IRD je podržao rad Udruženja na unapređenju kapaciteta uzgajališta i uslova za proizvodnju fazana i pernate živine. IRD je Lovačkom udruženju takođe donirao i inkubator i dodatnu opremu za uzgoj fazana. Vrednost projekta je 98,998 dolara. USAID je kroz CRDA program investirao 47,000 dolara dok je opština Ub obezbedila 51,998 dolara.

Na osnovu procena Lovačkog udruženja „Tamnava”, uzgajalište, oprema i angažovanost tokom cele godine će udvostručiti godišnje kapacitete proizvedenih ptica. Povećaće se i profit, zbog smanjenih proizvodnih troškova i veće proizvodnje. Ovaj projekat pruža članovima Lovačkog udruženja mogućnost da uzgajaju i živinu kao novu aktivnost ostvarivanja prihoda. Projekat će takođe doprineti razvoj lovnog turizma opštine Ub, a sve u cilju podrške razvoja lokalne ekonomije.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…