infakt__frame.jpgPotpisivanjem sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, te pojedinih opština sa područja grada Beograda opredeljeno je da regionalna deponija, sa fabrikom za reciklažu otpada, bude izgrađena u Kaleniću kod Uba na napuštenim kopovima tamnavskih rudnika uglja. Ovo će biti jedna od 29 regionalnih deponija za koje se opredelila Vlada Srbije svojom strategijom u oblasti zbrinjavanja komunalnog otpada i zaštite čovekove okoline. Regionalna deponija pokrivala bi područje od oko 4 hiljade kvadratnih kilometara na kome živi preko 380 hiljada stanovnika.
– Krenuli smo sa mrtve tačke, što je na neki način dobro i sada su iskristalisane četiri opštine koje su najzainteresovanije za deponiju i to su Lazarevac, Lajkovac, Ub i Obrenovac, kaže Vladan Čolović, predsednik opštine Lajkovac. Deponija će se nalaziti na teritoriji opština Ub i Lajkovac, na područjima Kalenića i Malog borka i za sada postoji načelna saglasnost Reik Kolubare da se zemljište privede nameni za regionalnu deponiju.
Predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije izradili su Studiju o izboru mikrolokacije za regionalnu deponiju komunalnog čvrstog otpada sa reciklažnim centrom za Kolubarski okrug. U izradu studije učestvovali su stručnjaci iz više oblasti tako da su bili pokriveni svi aspekti za dobar izbor lokacije. Povod za izradu studije bio je čitav niz aktivnosti pokrenut u cilju rešavanja komunalnog otpada i uspostavljanja regionalnog koncepta upravljanja čvrstim komunalnim otpadom u Kolubarskom regionu, a koje su rezultirale potpisivanjem Pisma o namerama opština o zajedničkom upravljanju otpadom i Sporazuma o zajedničkom upravljanju otpadom. Aktivnosti su inicirale opštine Kolubarskog okruga, a pridružilo im se još pet zainteresovanih opština čime je u projekat uspostavljanja regionalnog koncepta upravljanja otpadom za Kolubarski region uključeno ukupno 11 opština, od kojih su tri sa područja grada Beograda.
– Raditi sa 11 opština je balast i na jednom sastanku gde su bili prisutni predstavnici svih 11 opština smo se dogovorili da lokomotiva budu ove četiri opštine, a troškove će snositi svi proporcionalno. Sada su troškovi usmereni na izradu tehničke dokumentacije, biznis planova, Studije o zaštiti životne sredine itd. Jako je dug postupak ugovaranja tehničke dokumentacije, a ono što je najgore sve su to nove stvari i za opštine i za ministarstvo, kaže Čolović
Polazne osnove izrade studije sadržane su načelima i principima Nacionalne strategije upravljanja otpadom, Prostornim planom KO pogođenog zemljotresom i Regionalnog prostornog plana administrativnog područja Beograda. Cilj studije je izbor najoptimalnije lokacije za regionalnu deponiju sa reciklažnim centrom u odnosu na pravilnik o kriterijumima za odreživanje lokacije i uređenje deponija otpadnih materija i makrolokacije definisane regionalnim prostornim planovima.
Analizom stanja u odlaganju otpada u Studiji se precizira da su osnovni problemi pri sakupljanju otpada velika varijacija dnevnih količina, nedostatak vozila i starost, kao i neodgovarajuća učestalost transporta, nerešeno pitanje otpada iz zdravstvenih ustanova. Što se tiče odlaganja, otpada, deponije ne zadovoljavaju osnovne sanitarne uslove, ne sprovodi se osnovna tehnologija deponovanja i ne postoji organizovan moritoring zaštite životne sredine.
U strukturi otpada trenutno najviše ima komunalnog otpada, potom papira, metala, stakla i tekstila.

U narednih 20 godina procenjuje se da bi deponija sa reciklažnim centrom mogla da zauzima površinu od 20 do 28 hektara.

Visinu sredstava koju treba izdvojiti za izgradnju regionalne deponije sa reciklažnim centrom još uvek niko neće da precizira, ali je naglašeno da se ceo projekat ne sme oslanjati na donatorska sredstva već na participativno učešće opština i povoljne kredite.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…