>>>1570. – Otomansko carstvo objavilo je rat Veneciji zato što je odbila da preda mediteransko ostrvo Kipar.

>>>1813. – Rođen je danski filozof Obi Seren Kjerkegor, rodonačelnik filozofije egzistencijalizma, nazvan “Kopenhaški Sokrat”.

>>>1818. – Rođen je nemački filozof jevrejskog porekla Karl Hajnrih Marks, najveći socijalistički teoretičar i istaknuti vođa zapadnoevropskog radničkog pokreta u 19. veku. Od septembra 1844. do kraja života družio se i najtešnje sarađivao s nemačkim filozofom Fridrihom Engelsom. Sa njim je 1847. stvorio u Londonu Savez komunista, prvu revolucionarnu radničku organizaciju.

>>>1821. – Umro je bivši francuski car Napoleon I Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji čiji su osvajački pohodi izmenili Evropu i okončali feudalizam.

>>>1846. – Rođen je poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905. godine.

>>>1855. – Prvi crnogorski svetovni vladar knez Danilo I Petrović doneo je Zakonik kojim je nastojao da učvrsti pravni poredak i individualizuje imovinska prava po uzoru na rimsko pravo.

>>>1883. – Rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović, rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim melosom i snažnom muzičkom individualnošću je učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici.

>>>1904. – Na brdu Volujica kod Bara postavljena je prva radio-telegrafska stanica Markonijevog sistema na Balkanu.

>>>1936. – Italijanske trupe pod komandom feldmaršala Pjetra Badolja okupirale su Adis Abebu, prestonicu Etiopije. Agresija na tu nezavisnu afričku zemlju bila je prvi oružani pohod fašizma.

>>>1945. – Sovjetske trupe ušle su u Drugom svetskom ratu u mesto Pinemunde, odakle su Nemci ispaljivali rakete “Fau 1” i “Fau 2”.

>>>1954. – General Alfredo Štresner je u vojnom udaru oborio predsednika Paragvaja Federika Čavesa, započevši tako 34-godišnju diktaturu.

>>>1955. – Zapadni saveznici su obnovili suverenitet Zapadne Nemačke i primili je u NATO.

>>>1961. – Iz Kejp Kanaverala je poleteo kosmički brod “Merkjuri”, prva kosmička letelica SAD sa ljudskom posadom, kojim je upravljao Alen Bartlet Šepard.

>>>1977. – Umro je nemački državnik i ekonomista Ludvig Erhard, zapadnonemački kancelar od 1963. do 1966, arhitekta privrednog oporavka i uspona Zapadne Nemačke posle Drugog svetskog rata.

>>>1978. – Teroristička grupa “Crvene brigade” saopštila je da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije.

>>>1981. – Bobi Sends prvi je od 10 pripadnika Irske republikanske armije umro u zatvoru Mejz u Severnoj Irskoj od posledica štrajka glađu.

>>>1990. – U Bonu su počeli razgovori S S S R, SAD, Velike Britanije, Francuske i dveju nemačkih država o ujedinjenju Nemačke.

>>>1999. – NATO avijacija je između Kačanika i Uroševca usred dana gađala konvoj “Lekara sveta” – vidno obeležen znacima Crvenog krsta i grčkim zastavama – koji je prevozio pomoć prištinskom Kliničko-bolničkom centru prikupljenu u Grčkoj, a samo pukim slučajem niko nije nastradao.

>>>1999. – Na severu Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa “apač” i oba pilota su poginula, a NATO je saopštio da se nesreća dogodila zbog kvara motora tokom “rutinske vežbe”.

>>>2002. – Francuski predsednik Žak Širak osvojio je 82 odsto glasova u drugoj rundi izbora u kojem su Francuzi birali između njega i krajnjeg desničara Žan Mari Le Pena.

>>>2004. – Slika Pabla Pikasa “Dečak s lulom” prodata je u njojorškoj galeriji “Sotbi” za 104 miliona i 168.000 dolara, što je najviša cena ikad postignuta na aukciji za neku sliku. koj galeriji “Sotbi” za 104 miliona i 168.000 dolara, što je najviša cena ikad postignuta na aukciji za neku sliku. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…