infakt__frame.jpgSa raznih strana, s vremena na vreme, sve glasniji su zahtevi za obaranje sadašnje Vlade. Navode se različiti razlozi. Retko se čuje, kao ozbiljan razlog, manjak legitimnosti sadašnje vlasti, prvenstveno zbog nedonošenja novog ustava. Poznato je da je DOS pre izbora 2000. godine obećao donošenje novog ustava. Nije, međutim, poznato zašto nije donešen, ni kada je DOS bio u punom sastavu, pre i posle ubistva premijera Đinđića, niti zbog čega je taj posao danas blokiran. Pominje se i da je neophodan konsenzus, ali nema ni reči o čemu, ko su njegovi protagonisti i na koji način on treba da bude postignut.
– Sigurno je da je u ovom momentu donošenje novog Ustava politički prioritet naše zemlje i svih onih političkih snaga koje ne samo rečima, nego i delima vide Srbiju kao demokratsku i evropsku zemlju. U ovom momentu to nije samo želja Vlade, već i državna obaveza i to je jedan od uslova koji naša zemlja ima od strane EU, ako želi da do kraja godine okonča ovu fazu procesa pridruživanja naše zenlje EU, kaže Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Donošenje novog Ustava znači i raspisivanje izbora na svim nivoima i to u roku koji se bude predvideo, jer je neophodno je da se vlast utemelji na novom ustavu. Staro pravilo je da se nakon donošenja novog ustava biraju novi organi. Po novom Ustavu svim vršiocima državnih funkcija prestaje mandat u skladu sa ustavnim zakonom i u određenim rokovima ,a ovo pravilo primenjeno je i u slučaju donošenja Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore, pa bi ga trebalo primeniti i sad.
– Na žalost u ovom momentu u Srbiji ne postoji dovoljno političke volje koja bi omogućila da se uobliči tekst budućeg Ustava Srbije. Postoji veštačka dilema koju su neki političari nametnuli, a to je momenat održavanja izbora. Dakle, bežeći od rada na novom Ustavu Srbije, oni koji to rade, beže i od izbora.
Ako je primarni javni interes Srbije donošenje novog ustava, onda su javni dijalog o njemu i izbori na osnovu jasno izraženih interesa i ideja najbolji put da se napokon postave realni temelji privrede, društva i države.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…