infakt__frame.jpgOpštinske komisije za elementarne nepogode maksimalno su intenzivirale rad tokom vikenda, jer po preporuci Ministarstva za kapitalne investicije u ponedeljak mora biti gotov spisak porodica kojima će se graditi nove kuće umesto onih koje su srušene zbog klizišta na području valjevske opštine.

Pojedine lokacije se obilaze više puta jer se situacija menjala u proteklih nekoliko dana, broj prijava je veliki i kreće se oko 600, ipak od toga dosta je i prijava o šteti na poljoprivrednom zemljištu, a u ovom trenutku prioritet su stambeni objekti jer se porodice koje su ostale bez krova nad glavom moraju zbrinuti. Utvrdjeno je da se za još 4 porodice mora obezbediti privremeni smeštaj. Njima će biti ponudjeni kontejneri ili će im se iznajmiti stanovi ili kuće u zavisnosti od pristupačnosti terena gde je locirano domaćinstvo. Crveni krst obezbediće 30 paketa hrane i sredstava za higijenu, mesečno, u naredna tri meseca za najugorženije. Interveniše i Centar za socijalni rad na terenu u zajedničkom radu sa članovima Komisija.
Do sada je uradjena sanacija na 8 klizišta u selima Gornja i Donja Bukovica, Zlatarić, Pričević, Prijezdić i Radjevo selo, a u gradu u Djerdapskoj ulici, dok je u Vojvodjanskoj u toku. Drenaža zemljišta radiće se samo na onim lokacijama gde je po proceni geologa ekonomski isplativa i delotvorna. Na nekoliko lokacija u gradu i u selima u narednom periodu uradiće se najpre geološka ispitivanja tla. Na današnjoj sednici Štaba za elementarne nepogode još jednom je naglašeno da će sve porodice biti zbrinute privremeno dok im stambeno pitanje ne bude trajno rešeno.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…