infakt__frame.jpg24. mart obeležava se kao Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Ovaj datum prvi put je beležen 1982. godine, od strane svetske Drustvene organizacije i Medjunarodne Unije za borbu protiv tuberkuloze i drugih plucnih bolesti, da bi se kako javnosti tako i kompetentnim ljudima koji vode zdravstvo, uvek skretala paznja na ovu opaku bolest. Pre otprilike 100 godina svaki 7 stanovnik Evrope i Amerike je umirao od ove bolesti. Tuberkuloza je teško zarazno oboljenje koje izaziva kohov bacil.

Danas je to najrasorostranjenija zarazna bolest ljudi i predstavlja veliki socijalno – ekonomski i medicinski problem čovečanstva. Po broju obolelih Srbija spada u srednju kategoriju.

Izvor bacila je najčešće bolestan čovek. U 85 % slučajeva oboljevaju pluća, ali ova bolest može da zahvati i druge organe. Zaraza se prenosi kapljičnim putem, odnosno udisanjem zaraženog vazduha. Oboleli čovek dnevno može da izbaci oko 15 milijardi kohovih bacila, a kašljanjem čovek može da bacile prenese na osobe udaljene oko 1 metra. Zbog toga u porodici u kojoj postoji osoba obolela od TBC vrlo brzo obole i ostali članovi. Smatra se da u proseku jedan nelečeni bolesnik zarazi 10 do 15 osoba godišnje. Koliko je reč o opasnoj bolesti potvrđuju podaci da se svake sekunde jedna osoba zarazi bacilom TBC.

Opšti znaci bolesti su odsustvo apetita, temperatura, malaksalost, zamaranje, nesanica i noćno znojenje. Ti znaci su u početku veoma mali i nespecifični za TBC .
Kod TBC pluća uporan kašalj, sa sluzavo- gnojnim i sukrvičavim ispljuvkom, otežano disanje.
TBC bubrega često mokrenje sa pojavom krvi. TBC creva prolivi i bolovi u predelu slepog creva.
Kao terapija preporučuje se mirovanje u postelji prvih nekoliko meseci, ishrana bogata vitaminima i kalorijama, psihička nega, klimatski faktori u cilju poboljšanja apetita i sna.

Najbolji način borbe protiv TBC su prevencija u vidu BE-SE-ŽE VAKCINE.

Treba istaći da je bacil TBC veoma osetljiv na sunčeve zrake koji ga ubijaju za nekoliko minuta. Bavljenje sportom, uredan san i ako je to moguće izbegavanje stresa. Bitno je rano otkrivanje bolesti što se postiže sistematskim pregledima, blagovremena i pravilna primena lekova kako bi se sprečili napredovanje ka složenijim, otpornijim oblicima bolestima i naravno izlečila sama bolest.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…