1519. – Rodjen je francuski kralj Anri II. Tokom vladavine, kao zagriženi rimokatolik, uz potporu supruge Katarine de Mediči, otpočeo je sistematsko proganjanje hugenota, što je 1562. izazvalo verske ratove koji su 36 godina potresali Francusku.

1563. – Mirom u Amboazu završen je prvi verski rat u Francuskoj i hugenoti su dobili ograničenu slobodu ispovedanja religije.

1629. – Rodjen je ruski car Aleksej Mihajlovič Romanov, otac Petra Velikog, koji je tokom vladavine ugušio pobune kmetova i gradskog stanovništva i pobunu donskih kozaka pod Stepanom Razinom. Učvrstio je centralnu vlast, pripojio istočne delove Sibira i razvio trgovinu s Kinom, Persijom i evropskim zemljama.

1812. – Španski parlament usvojio je u Kadisu liberalni ustav, koji je postao ideal slobodoumnih težnji južnoromanskih naroda.

1813. – Rodjen je škotski lekar, misionar i istraživač Afrike Dejvid Livingston, koji je 1855. otkrio Viktorijine vodopade. Prvi je istraživao pustinju Kalahari, basen reke Zambezi, jezero Njasu i druga jezera i izvorište reke Kongo. Više od 30 godina proveo je u Africi. Kao najveći britanski istraživač Afrike, sahranjen je u Vestminsterskoj katedrali u Londonu.

1821. – Rodjen je engleski istraživač, pisac, prevodilac i diplomata Ričard Barton, prvi Evropljanin koji je, predvodeći ekspediciju s Džonom Spikom, 1858. video jezero Tanganjika u Africi. Bio je u vojnoj službi u Indiji i britanski konzul u Brazilu, Siriji i Italiji.

1849. – Rodjen je nemački admiral Alfred fon Tirpic, koji je kao ministar mornarice odlučujuće doprineo izgradnji moćne ratne flote Nemačke.

1872. – Rodjen je ruski baletski koreograf Sergej Pavlovič Đagiljev, jedan od najvećih u istoriji baleta, osnivač čuvene grupe “Ruski balet”, koja je s izuzetnim uspehom nastupala od 1909. do 1929.

1900. – Rodjen je francuski nuklearni fizičar i hemičar Žan Frederik Žolio, poznat kao Žan Frederik Žolio Kiri, koji je sa suprugom Irenom – ćerkom nobelovaca Pjera i Marije Kiri – 1935. podelio Nobelovu nagradu za hemiju. Prvi su stvorili veštačke radioaktivne supstance: nuklide fosfora, azota, silicijuma. Eksperimentalno su dokazali da se svetlost može preobratiti u čestice [stvaranje iz gama-kvanta pozitrona i elektrona]. Od 1946. rukovodio je Komesarijatom za atomsku energiju i pod njegovim rukovodstvom je 1948. konstruisan prvi francuski atomski reaktor.

1906. – Rodjen je nemački ratni zločinac Adolf Ajhman, glavni izvršilac zamisli Adolfa Hitlera o “konačnom rešenju” jevrejskog pitanja u vreme Drugog svetskog rata. U sudskom procesu u Izraelu utvrdjeno je da je on tokom nacističke strahovlade u Evropi rukovodio zločinačkom mašinerijom koja je poslala u smrt šest miliona ljudi, većinom Jevreja, izrečena mu je smrtna presuda i 1962. je obešen.

1917. – Sile Antante sprovele su u Prvom svetskom ratu pomorsku blokadu Grčke i tako pokrenule proces političkih borbi koje su tu zemlju dovele u njihov ratni savez, zbog čega je progermanski orijentisan kralj Konstantin I 1917. abdicirao u korist sina Aleksandra.

1920. – SAD su odbile da potpišu Versajski ugovor posle Prvog svetskog rata i priključe se Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

1930. – Umro je engleski državnik Artur Džejms Balfur, premijer Velike Britanije od 1902. do 1906. Kao državni sekretar za Irsku od 1887. do 1892. stekao je nadimak “Krvavi Balfur”, zbog načina na koji je gušio irski pokret za nezavisnost, a kao šef diplomatije objavio je 1917. plan [Balfurova deklaracija] o stvaranju nacionalne države Jevreja u Palestini.

1933. – Rodjen je američki pisac Filip Rot, duhovit i provokativni slikar običaja i psihologije druge generacije američkih Jevreja i jevrejsko-nejevrejskih odnosa.

1945. – Vlada Velike Britanije je priznala vladu Demokratske Federativne Jugoslavije s Josipom Brozom na čelu.

1950. – Umro je američki pisac Edgar Rajs Barouz, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu.

1970. – Prvi put od postanka Zapadne i Istočne Nemačke, u Erfurtu su se susreli šefovi vlada tih zemalja Vili Brant i Vili Štof.

1971. – Najmanje 160 ljudi poginulo je prilikom iznenadnog klizanja zemlje severno od brazilskog grada Sao Paolo.

1977. – U predsedničkoj rezindenciji u Brazavilu ubijen je predsednik Konga Marijen Nguabi, za šta je optužen i potom pogubljen bivši šef države Alfons Masamba Deba. Vlast je preuzela vojna hunta, a za predsednika je u aprilu 1977. proglašen pukovnik Joakim Jombi Opango.

1978. – U nastojanju da spreči upade arapskih terorista, izraelska armija je okupirala veći deo juga Libana.

1993. – U Narodnoj biblioteci Srbije osnovana je “Zadužbina Desanke Maksimović”, nekoliko sedmica posle smrti srpske književnice, s ciljem da pomaže objavljivanje i prevodjenje na strane jezike njenih dela i da podstiče pesničko stvaralaštvo.

1994. – U eksploziji bombe podmetnute u podzemnu železnicu u glavnom gradu Azerbejždana Bakuu poginulo je 12 ljudi.

1994. – Trupe vlade u Pnom Penu zauzele su grad Pailin na istoku Kambodže, glavno uporište maoističkog gerilskog pokreta “Crvenih Kmera”.

1996. – Tragedija sarajevskih Srba dostigla je vrhunac prelaskom Grbavice pod kontrolu muslimansko-hrvatske federacije, na osnovu Dejtonskog sporazuma. I Grbavicu su, kao prethodno ostale srpske delove grada, napustili gotovo svi Srbi, odnevši i grobove svojih najbližih.

1996. – U glavnom gradu Filipina Manili u požaru u jednoj diskoteci poginulo je najmanje 150 ljudi.

1997. – Umro je američki slikar holandskog porekla Vilem de Kuning, utemeljivač apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. veka preobrazio slikarstvo u SAD.

1999. – U eksploziji bombe koju su islamski čečenski teroristi aktivirali na pijaci u južnom ruskom gradu Vladikavkaz, poginulo je više od 50 ljudi.

1999. – Posle garancija saudijskog kralja Fahda i južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele o poštenom sudjenju, Libija se saglasila da škotskom pravosudju do 6. aprila 1999. preda dvojicu Libijaca osumnjičenih da su u decembru 1988. izazvali eksploziju američkog putničkog aviona “Boing 747” iznad Lokerbija u Škotskoj u kojoj je poginulo 270 ljudi.

2001. – Izbore za granonačelnika Pariza dobio je socijalista Bertran Delanoe, čime levica preuzela vlast u glavnom gradu Francuske prvi put za 130 godina, od vremena Pariske komune.

2002. – Komonvelt je odlučio da na godinu dana suspenduje Zimbabve iz članstva jer je jedan broj članica smatrao da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili slobodni i demokratski.

2004. – Tajvanski predsednik Čen Šui Bian ranjen je metkom u stomak u gradu Tainan tokom kampanje za predsedničke izbore.

ik Čen Šui Bian ranjen je metkom u stomak u gradu Tainan tokom kampanje za predsedničke izbore.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…